Het populaire voornamenlijstje is weer bekend

 

Het namenlijstje van de Sociale Verzekeringsbank is weer bekend. Julia en Noah staan weer op nummer 1. Maar wat is er gebeurd met de Astrids, Sandra’s en Irene’s?

 

 

 

 

Ik ben altijd dol op dit jaarlijkse namenlijstje. Om te zien hoe de namen van mijn kinderen scoren en of mijn eigen voornaam nog ergens in de statistieken voorkomt. Ik ben van 1969 en ken sowieso 5 andere Irene’s die ongeveer net zo oud zijn als ik. Ben zelfs al 34 jaar dikke vriendinnen met een van hen.

 

Toch is mijn voornaam al heel lang niet meer in dit lijstje van de SVB te bekennen. Net als de Astrids en de Sandra’s is die compleet verdwenen. Terwijl ik jarenlang met twee Sandra’s op de lagere school in de klas zat en ik heel veel Astrids ken in de buurt waar ik opgroeide. Wil je weten of jouw naam er nog in voorkomt, kun je hier even kijken.

 

Toen mijn kinderen ruim twintig jaar geleden werden geboren was het hartstikke hip om je kind een nogal ingewikkelde voornaam te geven, eentje die werkelijk nog niemand had verzonnen. Sommige baby’tjes zaten dus de rest van hun leven opgescheept met een voornaam die wel geinig is als je nog in de zandbak zit, maar wat minder grappig is als je je voor moet stellen wanneer je gaat solliciteren. Ik zal je maar geen voorbeelden geven, want voor je het weet wals ik over je tenen omdat het jouw lievelingsnaam is.

 

Kritiek hebben op de voornaam van je kind is wel een dingetje. Of erger nog dat een ander er met ‘jouw’ naam vandoor gaat. Zo baalde mijn vriendin P. verschrikkelijk toen haar schoonzus ‘haar’ naam voor haar toekomstige gedroomde dochter wegkaapte. P. was nog lang niet zwanger dus haar schoonzus vond dat ze die naam best mocht gebruiken toen haar kindje werd geboren. Het zette de familieverhoudingen behoorlijk op scherp, dat snap je.

 

Gelukkig hoefde P. nooit een andere meisjesnaam te verzinnen want ze kreeg drie jongens. Probleem opgelost.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit