Het is ‘verschrikkelijke rotrommel’

 

En mogelijk honderdduizenden Nederlanders zijn er hartstikke aan verslaafd.

 

 

 

Het zorgt ervoor dat de vaten in het neusslijmvlies samenknijpen, waardoor je neus opengaat en je weer lucht krijgt. Maar na een aantal uren gaan de vaten juist extra openstaan waardoor je wéér geen lucht krijgt en wéér moet sprayen. Het stofje dat dit veroorzaakt heet xylometazoline, het is hartstikke verslavend en als je het maar lang genoeg gebruikt – niet langer dan een week is het voorschrift – kun je niet meer zonder en wordt je neusslijmvlies er langzaam door opgevreten.

 

In het verhaal van ene Joyce valt te lezen hoe ze in paniek raakte toen ze op vakantie in Zuid-Afrika haar laatste flesje neusspray uit haar koffer pakte waarmee ze het einde van de vakantie niet zou halen. In de dagen die volgden ging ze op zoek naar een apotheek die haar kon helpen en toen ze die eenmaal gevonden had kocht ze meteen drie flesjes en kon ze weer gaan genieten. Joyce is al sinds haar puberteit verslaafd aan neusspray en deed in de afgelopen twintig jaar meerdere pogingen om af te kicken, maar viel telkens terug. Tien jaar geleden onderging ze zelfs een operatie om een stuk neusslijmvlies te laten wegbranden, om zo vrijer te kunnen ademen, maar ook dat hielp niet echt. Inmiddels heeft ze haar gebruik weten terug te dringen tot twee spuitjes per dag. Als ze verkouden is, valt ze terug naar vijf à zes keer per dag. Andere ‘verslaafden’ gebruiken wel een flesje per week.

 

Niemand weet exact hoeveel Nederlanders niet zonder kunnen. Het kunnen er tienduizend zijn, maar ook makkelijk honderdduizenden.

 

Bij de Etos en het Kruidvat staan waarschuwingsbordjes en geldt een limiet van drie neussprays per klant. Exacte verkoopcijfers geven deze ketens niet maar Kruidvat zegt dat het om ‘honderdduizenden neussprays’ per maand gaat. Kassamedewerkers moeten je er ook op wijzen dat je de spray slechts één week mag gebruiken en niet vaker dan drie keer per dag. Voor wat het waard is natuurlijk. Want de scankassa vraagt alleen of je ouder dan achttien bent en ‘bekend met dit product’. En wie geen scankassa treft doet net als Joyce en wisselt de winkels af zodat het koopgedrag niet opvalt. ‘Als een echte verslaafde’, geeft Joyce toe.

 

De verslaving is hardnekkig en afkicken gaat, hoe moeilijk ook, het beste cold turkey. Als dat niet lukt is één neusgat per keer een optie. Verder is het een kwestie van een lange adem. Het kan maanden duren voordat je neus is hersteld en je weer vrij kunt ademen. Joyce gaat na twintig jaar nog steeds op nachtelijke speurtochten door het huis, op zoek naar halflege flesjes neussprays in tassen, jaszakken en rommellades. Gewoon voor ‘één snuifje’ zodat ze weer kan slapen.

 

Bron: NRC

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans