‘Het is écht geen gezicht, blijf er nou van af!’

 

 

Zit jij ook regelmatig met je vingers in je mond en betrap je jezelf op een veelvoorkomende bezigheid, namelijk nagelbijten? Misschien kan ik je helpen hiervan af te komen…

 

 

Al van kleins af aan ben ik er zelf namelijk ook schuldig aan en niet zo’n beetje ook. Zolang als ik me kan herinneren was ik dat kleine meisje dat constant bezig was met het scheuren en bijten van nagels. Het was zelfs zo erg dat van mijn nagels enkel zielige, afgekloven stompjes overbleven en ik was zo verslaafd dat ik tot bloedens toe doorging. Ik leek wel niet goed wijs, ik snap echt niet wat mij destijds bezielde…

 
Voor de mensen om mij heen was het ook enorm irritant om naar te kijken. ‘Jahaa, laat mij lekker’, is wat ik altijd zei, en vervolgens ging ik weer gewoon door met waar ik mee bezig was. Ik kan niet uitleggen hoe erg die drang is om te moeten bijten. Geloof me, ik heb zo vaak geprobeerd om ermee te stoppen, maar niets hielp. Weddenschappen verloor ik en Byte-X, een doorzichtige nagellak met de vieste smaak ooit, deed me niks.

 
Hoe ben ik er dan vanaf gekomen? Het allerbelangrijkste is dat ik het echt zelf wilde en niet omdat de mensen om mij heen vonden dat dat moest. Zelf kwam ik tot het besluit toen ik iemand anders zag nagelbijten; toen pas had ik door hoe vies en dom dit er eigenlijk uitziet.

 
Daarnaast is stress vaak een grote oorzaak van deze toch wel rare gewoonte. Heb jij hier veel last van? Probeer dan, als je het weer eens niet kan laten om je vingers in je mond te stoppen, om iets anders te gaan doen. Doe even een spelletje op je telefoon of ga lekker sporten.

 
Dan heb ik nog een laatste gouden tip voor je: lak je nagels. In het begin zal dit er misschien gek uitzien met korte nagels, maar het helpt echt. Het is immers zonde om je nagels te lakken om dat mooie kleurtje er vervolgens weer af te knagen, toch? 

 
Mij is het na achttien jaar gelukt, dus dan moet jij het ook kunnen, toch?!
 

Door: Emma Buurman

Afbeelding van Emma Buurman