Het geluk achter gewoontes: Waarom doen we zo graag vaak hetzelfde?

 

Ooit bij stilgestaan? Zeker 43 procent van alles wat we op een dag doen, doen we automatisch. Zonder er bij na te denken.

 

 

Opstaan, douchen, haren wassen, borstelen, aankleden – het gaat zo snel dat je amper nadenkt. En dat hoeft gelukkig ook niet. De automatische piloot in je helpt je met dit soort dagelijkse rompslomp. Maar ook hoe we reageren op een ander, hoe we lachen, hoe we een zakelijke mededeling brengen: vaak doen we het gewoon. Gewoontes zijn er om mensen te helpen: ons brein is zo geprogrammeerd. Als je over elk klein ding in je leven urenlang moet piekeren – wel of geen room door de soep gooien bijvoorbeeld – dan heb je geen tijd meer over.

 

Nu is er een nieuw boek van Wendy Wood: ‘Gelukkig met gewoontes’. Ze is hoogleraar in de psychologie, dus deze vrouw weet waar ze het over heeft. Zij zegt dat zoveel in ons onderbewustzijn gebeurt als een simpele gewoonte en dat dat precies is wat je moet willen. Ook met goed gedrag dus. Dat kun je jezelf aanleren. Neem bijvoorbeeld het streven om wat meer af te vallen. Gewoon net wat lekkerder in je vel te zitten. Als je elke dag opstaat en gelijk in een plank op de grond gaat liggen, dan wordt dat na een tijd een gewoonte. De eerste dagen zul je denken: ik heb haast, geen zin, ik ben moe, doe normaal, maar na dag 216 weet je niet beter. Dan spring je uit bed in die plank en ga je door. Zo wordt goed gedrag een gewoonte en daar kun je met al je levensdoelen veel aan hebben.

 

Het is ook handig, want wij mensen zijn nu eenmaal gewoontedieren. We doen graag vaak hetzelfde, we gaan graag naar plekken die we al kennen, fietsen graag elke dag dezelfde route naar het werk. Maar je kunt irritante gewoontes ook afleren en daar dus een leuke voor in de plaats zetten. Eet je altijd snoep na het eten van iets hartigs? Neem voortaan eens kauwgom. Begin ermee en na twee maanden, de tijd dat het nodig heeft om een gewoonte aan te leren, doe je het automatisch. Als je het nieuwe gedrag wat je graag zou willen  zien bij jezelf maar vaak genoeg herhaalt. Elke dag weer. Het kost wat energie, maar ja, dit is wel dé manier om de beste versie van jezelf te zijn. En dat willen we allemaal wel, toch? Gelukkig hoef je er na een tijdje niet meer over na te denken. En over bijna de helft van alles wat je doet ook niet.

 

Goed, nu tijd voor koffie. Oh wacht, die heb ik al op. Gewoontes, hè.

 

Door: Redactie Amayzine.com