Herrie in de tent als je eenmaal op vakantie bent

 

Iedereen herkent het wel: je gaat op vakantie en de stress valt van je af en eindelijk heb je weer meer tijd voor elkaar. Maar dan komt ook alle rottigheid van de afgelopen maanden bovendrijven.

 

Vrouwen hebben nu eenmaal een olifantengeheugen (tja, het is toch echt zo). Als jij een incident al lang vergeten bent, weet de vrouw vaak op de seconde nauwkeurig nog wat je op donderdag 3 maart 1998 hebt uitgevreten. ‘Weet je nog dat je mij toen was vergeten op te halen van het vliegveld?’

 

Ik – columnist Sjaak – moest lachen toen ik las dat op 2 augustus een Frans stel uit Lille onderweg naar Zuid-Frankrijk helemaal uit de bocht ging in een echtelijke heibel.

 

Het liep zo hoog op dat hij de vrouw achterliet op een parkeerplaats langs de autoroute du soleil, in de buurt van de stad Orange. 

Vervolgens scheurde hij met de auto terug naar hun woonplaats, intussen alle oproepjes van zijn vrouw keurig negerend. De politie had medelijden met de vrouw, die in haar wanhoop dan maar een hotelkamer boekte voor de nacht.

 

Het is in eerste instantie echt lachen, omdat ik zeker weet dat 99% van alle mannen dit herkent. En stiekem ook weleens hebben gedacht aan wegrijden.

Ik heb het zelf ook een keer geflikt. Ongelogen. Het is al lang geleden (1986) en achteraf heel onverantwoord en tikje gevaarlijk. Ik was met mijn voormalige vriendin (duhh, nee, dat kwam pas later) op vakantie aan het meer van Geneve toen we bij het avondeten een mega conflict kregen. We aten in het centrum van de stad, dus al snel 30 kilometer van de camping waar we stonden. Ik stiefelde kwaad weg en pakte de auto. Alleen. Mind you: in een tijd dat er sprake was van een telefoon aan een draadje en ik het papieren geld en de girobetaalkaarten bewaarde… Zij is uiteindelijk liftend op de camping teruggekeerd. De keren dat ze, zo eenzaam langs de snelweg, als vrouw van lichte zeden werd benaderd waren niet te tellen. Niet zo verstandig dus.

 

Maar in de hitte van de strijd doen mensen vreemde dingen, blijkbaar leidt het ook tot onbezonnen acties. Andersom zal het ongetwijfeld ook voorkomen. Vakantie is een vreemd fenomeen. Je krijgt ruzie over de vreemdste zaken: de bestemming, de route (‘Nee schat, je had hier linksaf gemoeten’), de keuze van stopplaatsen (‘Gaan we nou eindelijk eens stoppen, ik moet al 3 uur plassen’), de musea, de dagtochtjes (‘He getver, nee hoor, ik ga de hele dag bij het zwembad liggen’), de restaurants (‘Mijn god, alweer pizza?’), de tijd van opstaan. Ik pleit dan ook voor een vrijer vakantiemodel waarin je niet noodzakelijkerwijs met je vrouw afreist. Wat is er op tegen om met je beste vrienden op reis te gaan? Dat klinkt ook al beter: op reis. Vakantie is zo voorspelbaar, net als de ruzies die je maakt. Of je gaat alleen. want alleen maak je altijd de beste keuze.

 

Eenmaal 50 jaar of ouder weet je weer beter wat je nog wil of wilde en dat kan mijlenver van de wensen van je partner afliggen. Ook wat reizen betreft. Het voorkomt in elk geval dat je ruzie maakt…

 

Redactie Falder