Het drama achter The Crown, seizoen 5

 

Gisteren premièrde seizoen 5 van The Crown (die met 17,6 miljoen bekeken uren een van de best bekeken series van de laatste jaren is), iets waar wij allemaal – hallo wintertijd – enorm veel trek in hadden.

 

 

 

Er is veel gesproken over de vraag of het wel gepast is om zo kort na het overlijden van Queen Elisabeth al hun persoonlijke drama te tonen. Een lastige discussie, want wat is het juiste moment dan wél? In ieder geval heeft de serie vanaf nu een officiele dit-is-drama-disclaimer, misschien is dat een zachte pleister. De feitjes zijn als altijd weer dazzling.

 

Dominic West speelt prins Charles en probeerde met hem in contact te komen voordat hij ging spelen.
Hij kreeg een reactie van de secretaris van Charles met de woorden: ‘Do what you like, you’re an actor, it has nothing to do with us.’

 

Elizabeth Debicki, de vrouw die Diana speelt, is net zo lang als Diana was.
En dat is vrij uitzonderlijk lang en ook langer dan zowel Charles als Dominic West. Dus als je kijkt en denkt: klopt dat wel, dan klopt dat dus echt.

 

Het is het eerste seizoen dat met een dsiclaimer begint.
Er is nogal wat kritiek op deze serie. Het omvat een periode die nog maar twintig jaar geleden plaatsvond (daarom vind ik het smullen, want ik herinner het me allemaal nog en kan niet wachten om het nogmaals uitgeserveerd te krijgen), maar daardoor kan het kwetsend en pijnlijk zijn voor de protagonisten van het verhaal. Bovendien is de Queen nog maar net overleden, dus de vraag is of het dan gepast is om alle korstjes van de net geheelde familiewonden af te trekken. Onder druk van de regering en op voorstaan van actricie Judi Dench heeft elke aflevering nu een disclaimer waarin staat dat het ‘fictional dramatization is, inspired by real life events‘.  Jonathan Prize, de acteur die Philip dit seizoen speelt, werd overigens weer publiekelijk boos op collega’s

 

De opnames zijn stilgelegd toen de Queen overleed, als blijk van respect.

 

Camilla maakte grapjes over The Crown toen ze Dominic West ontmoette.
Camilla zelf lijkt niet echt bang te zijn voor dat wat dit seizoen komen gaat. Waarschijnlijk omdat iedereen het meest gênante (tampongate bijvoorbeeld) toch al heeft vernomen. Toen ze Dominic West vorig jaar ergens ontmoette, begroette ze hem met ‘your majesty’.

 

Jemima Kahn trok zich terug als consultant.
Herinner je je Jemima Kahn nog, die beeldschone ex van Hugh Grant? Zij was met Peter Morgan betrokken bij de serie en adviseerde hen bij de scripts en het vertellen van het verhaal. Zij vond dat fragmenten in dit seizoen met betrekking tot Diana niet respectvol genoeg werden gebracht en trok zich terug.

 

Er zijn 350 rekwisieten van de set gestolen met een totale waarde van 200.000 euro.
Denk aan Fabergé-eieren, gouden kandelaren enzovoort.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach