Het dodelijke ongeluk van wijlen Princes Di nu als attractie?

 

Hoe verzin je dit? Wie verzint dit? Nou, hou je maar vast!

 

Noem het ramptoerisme 2.0. Sinds vorig weekend zijn de laatste tien minuten uit het leven van wijlen Princes Di tot amusement gemaakt – hetgeen waarschijnlijk net zo plat klinkt als het is. In een museum annex pretpark in de Amerikaanse staat Tennessee kan de bezoeker voor een surplus van twintig euro bovenop de gangbare entreeprijs plaatsnemen in een auto die met 3D-projecties en bewegingen de crash in de Parijse tunnel nabootst. De animatie strekt zo ver, dat als je om je heen kijkt, je ook echt in Parijs bent. Te beginnen bij het Ritz-hotel, alwaar de paparazzi al in de aanslag liggen voor de achtervolging, tot en met de fatale crash in de vorm van een knal en een flits – gelukkig zijn verdere details achterwege gelaten. Nadat de ‘Lady Diana-experience’ achter de rug is, kunnen de bezoekers stemmen op het motief achter de crash, waarbij één van de opties een complot van het Britse koningshuis is, dat van Lady Di af zou willen omdat ze te populair was bij het volk.

 

Hoe verzin je dit? Wie verzint dit? Nou, hou je maar vast, want dit National Enquirer-museum heeft nog meer tentoonstellingen en ritjes in de aanbieding waarbij bezoekers op interactieve wijze de ‘geschiedenis van de tabloidjournalistiek’ wordt bijgebracht (kijk, dat is nou wel best creatief bedacht). Zo kan ook de schietpartij op John F. Kennedy live worden bijgewoond, haalt Michael Jackson zich nog een keer de ontzetting van het volk op zijn hals door zijn kindje over de rand van het balkon te hangen en kun je ook rondneuzen op de plaats delict waar de ex-vrouw van O.J. Simpson is omgekomen. En dat allemaal in het teken van historisch besef zullen we maar zeggen.

 

Dat de nieuwste Lady Di-attractie plat zou zijn wordt door de museumdirectie resoluut naar het rijk der fabelen verwezen. Temeer omdat er bijvoorbeeld ook echt geen bloed te zien is. Het museum zelf vindt haar toertjes zelfs zeer geschikt voor kinderen. Zie je het al voor je? Gezellig een middagje op pad met de (klein)kinderen en in één ruk door een dodelijk ongeluk, een schietpartij met dodelijke afloop, een kindje als uithangbord en een moordtoneel.

 

IJsjes eten in ieder geval maar liever uitstellen tot daarna.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans