Het boekenweekgeschenk

 

Het is weer Boekenweek, dus krijg je bij aankoop van een (Nederlands) boek het Boekenweekgeschenk cadeau.

 

 

 

Eerlijk gezegd is het best wel een tijd geleden dat het Boekenweekgeschenk mij echt beviel. Tommy Wieringa Een Mooie Jonge Vrouw kan ik mij bijvoorbeeld goed herinneren als een mooi boekje. Ik heb het even opgezocht: 2014.

 

Dus begon ik met niet al te veel enthousiasme aan Monterosso Mon Amour van Ilja Leonard Pfeijffer. Maar al op de eerste bladzijde gaf ik mij gewonnen. Carmen, de hoofdpersoon, is een aardige, interessante maar vooral heel gewone vrouw, die niet echt vastzit in haar kinderloze huwelijk met Rob, maar toch graag zichzelf wil losmaken.
Als zij in het kader van de Boekenweek de beroemde schrijver Ilja Leonard Pfeijffer uitnodigt bij haar in de bibliotheek, wordt zij op twee manieren aan de eerste liefde herinnerd. Maar eerst natuurlijk: hoezo, de beroemde schrijver Ilja Leonard Pfeijffer?? Speelt hij dan een rol in zijn eigen boek? Hoe zit dat?

 

Jazeker, de schrijver tovert zijn eigen ik tevoorschijn in zijn boek, en dat doet hij met kennelijk plezier. Pfeijffer beschrijft zichzelf met behoorlijk wat zelfspot. Hij is in het echt een indrukwekkende verschijning, groot en fors, altijd in pak, versierd met veel te veel ringen, die zijn omgeving tegemoet treedt als die beroemde grote schrijver.

 

En die eerste liefde? Dat is het thema van deze boekenweek en Pfeijffer heeft daar een ontroerend verhaal over gemaakt. Op die avond in de bibliotheek vertelt Pfeijffer over Monterosso, een van de dorpjes van Cinque Terre, aan de kust ten zuiden van Genua, de stad waar Ilja Leonard Pfeijffer woont.

 

Pfeijffer heeft naast romans en gedichten ook een autobiografie geschreven, en dat is Carmens lievelingsboek. In zijn autobiografie vertelt Pfeijffer dat hij op de basisschool verliefd was op het mooiste meisje van de klas. Hij noemt geen naam, maar Carmen weet uit de beschrijving dat zij dat moet zijn.

 

Carmen besluit naar het kleine stadje Monterosso te gaan op zoek naar haar eerste liefde, Antonio. Zij was zestien, hij was een mooie Italiaanse jongen die haar leerde zwemmen en zoenen, onder water nog wel.

 

Is dat wel een goed idee, om na zo’n 45 jaar op zoek te gaan naar die verliefdheid? Carmen weet zeker dat dat geen goed idee is, maar zij doet dat toch en belandt in een bed-and-breakfast bij Tiziana, waar zij de enige gast is omdat de coronapandemie net is uitgebroken.

 

Tiziana, met haar Italiaans enthousiasme, vindt het een superromantisch verhaal en gaat Carmen met haar ‘trip down memory lane’ helpen.

 

Dan volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Zij vindt Antonio, of toch niet. Zij blijft veel langer dan gepland, omdat er geen vluchten naar huis zijn. En als Carmen uiteindelijk terugvliegt, blijkt zij naast diezelfde beroemde schrijver te zitten, die zij nog kende van de bibliotheek en zijn autobiografie.

 

Die beroemde schrijver weet aan het eind zulke bijzondere wendingen aan het plot te geven, dat je als lezer met een grote glimlach achterblijft.

 

Kopen dus? Zeker niet, je krijgt het gratis bij aankoop van een boek. Zéér de moeite waard.

 

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.