Het bizarste mysterie achter de Scientology Kerk

 

De Scientology Kerk — ik vind het doodeng en zó fascinerend tegelijk. Zelf ben ik van mening dat het eerder een cult is dan een bepaald geloof, en wil ik er zo ver mogelijk vandaan blijven.

 

 

 

Dus lees ik erover op internet, snap je: op veilige afstand. Op mijn vorige werk kwam ik erachter dat een collegaatje bij de Scientology Kerk zat (in Amsterdam, toen nog aan de Nieuwezijds Voorburgwal — nu zitten ze aan de Wibautstraat), en wilde ik hem het liefst onderwerpen aan een gigantisch vragenvuur. Waarom? Wat trekt je aan in die Kerk? Wat bespreken jullie? Werd medium gewaardeerd. Begrijpelijk ook.

 

Maar wat ik me nog het meest afvraag rondom de Scientology Kerk (naast hoe hoog in rang Tom Cruise daadwerkelijk is daar) is waar Michele Miscavige, roepnaam Shelly, is. Zij is de vrouw van David Miscavige, ook wel bekend als dé leider van de Scientology Kerk. Ze is voor het laatst gezien in 2007 — we weten dus al zo’n vijftien jaar niet waar ze is en of ze überhaupt nog leeft. Hoe kan dat? Zeker als er al meerdere aangiftes zijn gedaan van haar vermissing? Hoe machtig is de Scientology Kerk wel niet?

 

Shelly kwam uit een familie vol Scientoligists. Haar moeder, Flo Barnett, was een toegewijd lid van de Kerk tot ze in 1985 op een mysterieuze manier kwam te overlijden. Het werd door de politie aangemerkt als een zelfmoord, wat opvallend is: ze werd geworden met drie schoten in haar borst en eentje in haar hoofd — allemaal met kogels afkomstig uit een langwerpig geweer. Best lastig om dat zelf te doen, lijkt me…

 

Ook Shelly had voor haar moeders’ dood een rol gekregen in de Scientology Kerk; ze ging bij de Sea Organization van Scientology. Dat is een organisatie bestemd voor de meest toegewijde volgers van de Kerk; leden hiervan moeten zich jarenlang binden aan de Kerk door een contract te ondertekenen. Binnen deze groep zat ze bij de Commodore’s Messenger Organization (CMO), oftewel de groep die de oprichter van Scientology, L. Ron Hubbard, persoonlijk bediende. Dit is ook waar zij haar toekomstige man heeft ontmoet, David Miscavige. In 1982 trouwde zij op 21-jarige leeftijd de 22-jarige David.

 

Toen L. Ron Hubbard in 1986 overleed, werd David aangewezen als zijn opvolger. Dat betekende dat Shelly een soort van The First Lady werd van een gigantisch machtig geloof, en de Scientology Kerk zou alleen nog maar machtiger worden.

 

Maar door de jaren heen ging het steeds slechter met Shelly. In 2006 zeiden verschillende leden van de Kerk dat haar voorkomen en haar mentale gesteldheid waren veranderd, in negatieve zin. Ze leek ongelukkig en ongezond. Maar omdat de Scientology Kerk is omringd met geheimen en leden niet tegen David durfde in te gaan, werd hier niets mee gedaan. Sommige leden beweren zelfs dat ze uit de Kerk wilde stappen — oftewel, het grootste verraad.

 

En vanaf toen wordt het allemaal onduidelijk. In augustus 2007 is ze voor het laatst gezien. Meerdere mensen hebben haar opgegeven als vermist, waaronder Leah Remini — de actrice die in 2013 uit de Kerk stapte en daar een documentaire over maakte. Toen was ze dus al zes jaar niet meer gezien door mensen en heeft ook niemand haar gesproken.

 

Naar aanleiding van de commotie die de documentaire van Leah Remini veroorzaakte, heeft de LAPD eindelijk actie ondernomen. Ze kwamen met de volgende verklaring: ‘De LAPD heeft de vermissing als ongefundeerd aangemerkt, doelend op het feit dat Shelly niet vermist is.’ Ze zeiden dat er detectives waren die haar hadden opgezocht en levend hadden aangetroffen. Ze wilden niet zeggen waar of wanneer.

 

Nou beweren kwade tongen (en eerlijk gezegd geloof ik hier ook wel iets van) dat de Scientology Kerk zó machtig is dat ze ook de LAPD makkelijk kunnen afwimpelen. Shelly is nog steeds vermist, al geloven veel leden dat ze nog wel in leven in. Waar ze dan verblijft? Volgens veel ingewijden zit ze opgesloten in een privébunker van haar man David Miscavige.

 

Wil je er meer over weten? Lees dan dit volledige overzicht op Reddit. Ook Tom Cruise komt in Shelly’s verhaal voor, trouwens; zij zou degene zijn die nieuwe ‘relaties’ voor hem zou scouten. Echt, de Scientology Kerk is voor mij het grootste rabbit hole van heel het internet. En naar het schijnt is het de taak van ene Karin binnen deze Kerk om alles te monitoren wat op internet wordt geschreven over ze. Daarom staat bij Reddit nu vaak ‘hi Karin!’ in elk topic over Scientology. Dus bij deze… Hi Karin! Vertel jij ons even waar Shelly is?

 

Beeld: YouTube

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer