Helemaal hot!

 

Sta je daar. Midden in de nacht. Op het balkon. Naakt.

 

De eerste keer denk ik nog dat ik plotseling hoge koorts heb als ik badend in het zweet wakker word. Een maand en nog een paar keer afkoelen in de buitenlucht later begint er iets te dagen. De overgang. Ik ben in de overgang. Praktisch ingesteld als ik ben, wil ik daar dan meteen iets over lezen, een handleiding ofzo. Dat ik een beetje weet wat me te wachten staat. Gelukkig verschijnt ongeveer op dat moment (jaar of vijf geleden) het boek Hormonologen van Yvonne van den Hurk. Net als de bijbehorende theatervoorstelling behoorlijk baanbrekend. Want de ondertitel ‘De overgang? Daar heb je het gewoon niet over’ leek nog steeds het motto: met de menopauze worstel je in je eentje. Linda de Mol deed er in die tijd nog een schepje bovenop door te zeggen dat ze er geen aandacht aan ging besteden in haar blad, omdat ze het geen sexy onderwerp vond. En bedankt.

 

 

Dan gooi ik het persoonlijk open dacht ik toen: spread the word! Ook al ben ik nogal tegen kwaaltjespraat, ik zei toch tegen een vriendin die al jaren loopt te tobben met van alles: ‘Misschien komt het door de overgang’. Ze keek me aan. Alsof ik drie hoofden had. En zei toen verontwaardigd: ‘Dat kan niet, ik ben toch nog geen 50 maar pas 48!’ ‘Ja maar’, probeerde ik nog, ‘ik las dat heel veel onbegrepen gezondheidsklachten bij vrouwen boven de veertig gerelateerd zijn aan de (naderende) overgang, dat is toch goed om te weten?’ Niet dus.

 

Ik lijk er doorheen te zijn, maar hoera, de overgang blijkt zowaar ‘hot’ te worden. Twee verhelderende en zeer goed leesbare boeken verschenen er de afgelopen tijd. Om te beginnen De overgang – het no-nonsense handboek van José Rozenbroek en overgangsconsulent Jos Teunis. Topboek, kan niet anders zeggen, met antwoord op alles wat je je af zou kunnen vragen. Niet zweverig, wel wetenschappelijk, en met persoonlijke verhalen en dingen waar je écht iets aan hebt.

 

Vlak daarna kwam het iets frivolere Te lijf van de actrices/vriendinnen Isa Hoes en Medina Schuurman, met als ondertitel ‘De kunst van het mooi ouder worden’ heeft. Ook leuk om te lezen, deze zoektocht vol heerlijk herkenbare onderwerpen, die besproken worden met deskundigen.

 

Het gaat de goede kant op, dames van 40+, nog even en het is helemaal hip & happening om in de overgang te zijn! Er is inmiddels in ieder geval genoeg over te lezen.

 

Hormonologen – Yvonne van den Hurk – de Arbeiderspers – €14,99/e-book €7,99

De overgang – José Rozenbroek & Jos Teunis – Atlas Contact – €24,99/e-book €14,99

Te lijf – Isa Hoes & Medina Schuurman – Ambo|Anthos – €19,99/e-book €5,99

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs