Heel soms, als er iets bijzonders te vieren was, gingen we uit eten

 

Voor zo’n feestje gingen we dan naar het Chin. Ind. Restaurant. oftewel ‘de Chinees’. Later ging je even ‘Chinees halen’ als je geen tijd had om te koken. Maar nu…

 

 

 

Naar de Chinees gaan was voor ons als kinderen een feestelijke gebeurtenis. Mocht je zomaar uitkiezen wat je wilde eten. Totdat ze ontdekten dat het eigenlijk onzin was, want je kreeg zoveel, dat je voor vier personen aan twee gerechten al genoeg had. Toen begon het lobbyen. Ik was gek op mihoen, moeder op foe jong hai (want dat was iets wat te veel werk was om zelf te maken), vader wilde bami rames en zus babi pangang. Moesten er dus twee keuzes afvallen…

 

Om te kiezen hadden we de kaart helemaal niet nodig. Nog altijd een mirakel trouwens, die kaart. De giga keuze aan gerechten, hoe deden ze dat? Er was zelfs een mop over: Wat hoort er in dit rijtje niet thuis: 82, 83, 84, 85, 86? Antwoord: 86, want dat is geen nasi- maar een bamigerecht.

 

Maar alle gekheid op een stokje. Wist je dat de Chinees-Indische restaurantcultuur in 2021 werd toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed?

 

En nu?

 

Zomaar ineens is Chinees eten weer een luxe uit-eten-feestje. Maar dan het echte Chinees, niet de klassiekers die aan onze westerse smaak aangepast zijn. Het begon bij ons toen we een beetje mee konden proeven van wat de eigenaren achter het luikje zelf aten. Heel veel – voor ons – nieuwe spannende smaken. En allemaal zo anders dan wat we ooit ‘Chinees’ vonden. Niks grote volle schalen van hetzelfde. Veel lekkere hapjes achter elkaar. Er is net een superleuk boek uit, waardoor ik al lezend en bladerend automatisch die heerlijke nieuwe en nostalgische geuren in m’n neus krijg.

 

 

De levens en keukens voor en achter het doorgeefluik

 

In Chin. Ind. Rest. kookboek staan alle klassieke recepten van babi pangang tot de perfecte bami, van foe yong hai tot koe loe kai. Maar ook de recepten van achter het doorgeefluik: wat eet het keukenpersoneel zelf, welke gerechten namen ze mee vanuit het oosten en maken ze graag thuis? En dan lees je ook nog de familiegeschiedenis van de eigenaren van die restaurants.

 

Natuurlijk vind je in het boek de nasi goreng zoals je die bij de Chinees altijd krijgt. Ook staan de basissauzen erin, die zoveel gerechten hun specifieke smaak geven. En heerlijke varianten op de klassiekers. Een daarvan heb ik uitgekozen en die kun je dus meteen gaan maken. Echt een aanradertje dit kipgerecht:

 

 

Tja lak kai van reStaurant Tong Ah

voor 3-4 personen

  • 400 gram kipfilet, in reepjes van 4-5 cm
  • 4 gram zout
  • 4 gram kippenbouillonpoeder
  • 1/2 theel. witte peper
  • neutrale olie om in te frituren

voor het beslag

  • 2 middelgrote eieren
  • 30 gram aardappelzetmeel
  • 2 eetl. neutrale olie

voor de saus

  • 1 eetl. neutrale olie
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 witte ui, in partjes
  • 60 ml zoete chilisaus (Eagle)
  • 1 theel. sesamolie
  • 2 theel. Shaoxing rijstwijn

handig

  • pan om in te frituren
  • keukenthermometer

 

Een favoriet bij restaurant Tong Ah, zowel van de familie zelf als van de klanten. De kip kun je inwisselen voor bijvoorbeeld vis of tofu. De chef van Tong Ah gebruikt voor dit recept het liefst zoete chilisaus van het merk Eagle, maar je kunt hem ook vervangen door elke andere soort zoete chilisaus.

 

Meng in een kom de kip met het zout, bouillonpoeder en de witte peper en laat 30 minuten marineren. Voeg dan de ingrediënten voor het beslag toe aan de kom met kip en masseer goed in tot alle stukjes kip bedekt zijn met een laagje beslag.

 

Verhit de olie in een wok of (frituur)pan tot 150 °C en frituur de kip circa 2 tot 3 minuten, of tot het vlees gaar is. Laat uitlekken op keukenpapier.

 

Verhit voor de saus de olie in een pan op middelhoog vuur en fruit de knoflook en ui circa 30 seconden. Voeg de chilisaus toe en breng aan de kook. Doe de gefrituurde kip erbij en meng goed samen zodat de kip onder de saus zit. Roer de sesamolie en Shaoxing rijstwijn erdoor en draai het vuur uit.

 

Schep de tja lak kai op een serveerbord.

 

Jammie

 

Ik zeg: kopen dat boek. Krijg je geen spijt van. Of…

 

Verrassing!

 

Ik mag dit prachtige boek verloten. Lekker lezen, lekker eten, lekker koken, lekker veel te weten komen, lekker achter het luik kijken wat daar gegeten wordt. Genieten dus. Wil je het hebben, dan even een reactie achterlaten op Facebook. Maak ik volgende week de winnaar bekend.

 

Fijne dag, fijne week en niet vergeten lekker te eten. Want als je toch eet, kan het maar beter lekker zijn.

 

Liefs van Franska

 

PS. Ik vergat het kroepoek-mirakel, want hoe krijgen ze die enorm grote kroepoek zo mooi plat gebakken? Dat schijn je thuis ook te kunnen, las ik in dit boek. Al krijg je er meteen het advies bij om ze toch maar gewoon gebakken te kopen bij het Chin. Ind. Rest. in de buurt. Haha

Door: Franska

Afbeelding van Franska