Heel Holland Bakt was weer smullen

 

Heel Holland kijkt, naar Heel Holland Bakt. Ruim 3,2 miljoen bakfans zaten gisteravond aan de buis gekluisterd voor de kwartfinale van het kijkcijferkanon van Omroep MAX.

 

Zelf ben ik ook sinds het allereerste seizoen verknocht aan het bakprogramma. Wat er zo heerlijk aan is? Die ontzettende kneuterigheid, de flauwe grapjes van André van Duin, de mantelpakjes van Janny, die goedlachse Robèrt en het intro-muziekje dat instant warme gevoelens oproept. Nostalgie, dat idee. 

 

9 dingen die mij opvielen in de uitzending van gisteren:

 

  • Het thema deze week was ‘koninklijk’, want gisteren was het achttien jaar geleden dat koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het huwelijksbootje stapten. En daarom had iedereen een vleugje oranje in z’n outfit en werden er ‘koninklijke’ taarten gebakken. Alhoewel, koninklijk… kandidate Jeanette maakte een taart die volgens Janny ‘een aanslag op de monarchie’ was. Oeps, en bedankt voor deze opbouwende kritiek.

 

  • André van Duin legt uit hoe een normale croissant er volgens hem uitziet: als twee parende garnalen. Hilarisch. Niemand kijkt of eet vanaf nu meer normaal (naar) een croissant.

 

  • Niet lullig bedoeld, maar: ik vraag me al het hele seizoen af waarom die lieve, brave stewardess Esther niet een beetje blusher op haar wangen poedert?

 

  • Inmiddels zorg ik dat ik altijd taart/koek/chocola in huis heb, waarmee ik bij de start van het programma klaarzit op de bank. Want je – eh, ik in ieder geval wel – krijgt me toch een partij zin in zoet bij het zien van dit programma. Jammer dat er nog geen geur-tv bestaat en je de baksels niet met een druk op de knop naar je woonkamer kan teleporteren. Ik gok dat er sowieso mensen zijn die uit pure noodzaak en uit gebrek aan beter een pak hagelslag aan hun mond zetten.

 

  • Janny kan zo heerlijk proeven. Wat écht een kunst op zich is. Überhaupt eten op televisie. En neemt ze nog een hapje, dan noemt ze dat ‘doorproeven’. Wat neerkomt op uiteindelijk de hele taart opeten. Doorproeven dus. Klinkt ook een stuk leuker, doorproeven. In plaats van te zeggen: ‘Ik vreet gewoon in een keer die hele taart op omdat ie zo goddelijk lekker is.’ Ik proef gewoon nog even door. Dank Janny voor deze betere omschrijving. Voelen we ons een stuk minder schuldig.

 

  • Pauline, die altijd zo vrolijk en enthousiast is, en zo vertederend kan giechelen, slaat bijna haar werkbank stuk omdat de chocola niet uit de vormpjes komt. Waar een ander waarschijnlijk de hele tent bij elkaar zou schelden zegt ze doodleuk met een big smile: ‘Jeetje pietje.’ Jeetje pietje! Kunnen we die er please inhouden?

 

  • De laatste opdracht in deze halve finale was: verzorg een high tea, voor twaalf personen. André, dol op hartig, benadrukte nog maar even dat het dus ook de bedoeling was dat er Hhhartige hapjes gemaakt moesten worden. Goed, al die hapjes, zoet en hartig, bij elkaar waren het er in totaal 288. Joehoe: twee-honderd-acht-en-tachtig! Ik vraag me altijd af wat er na zo’n aflevering met al dat lekkers gebeurt: nemen de kandidaten het weer mee terug naar huis? Wordt al het lekkers ter plekke door de hele productie opgegeten? Of wordt alles gewoon in de prullenbak gedonderd?

 

  • Janny en Robert kregen deze aflevering zelf een soort technische opdracht. Esther liet ze een techniek zien om eetbaar kant te maken, waar ze zich beiden over verwonderden. Kijk, zo leer je als jurylid en meesterbakker ook nog wat.

 

  • We zagen een puber door het beeld lopen met een afwasteil vol afwas. Op zich is dat beeld alleen al uniek: de combinatie puber en afwas is er een die niet vaak gemaakt wordt. Maar hoe heerlijk is dat: iemand die alle zooi voor je opruimt nadat jij de keuken hebt laten ontploffen. Hadden we dit thuis ook maar.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman