Heb ik even pech, ik ben allergisch

 

En ik was er nog zo gek op… Nu hoop ik maar dat jij er geen last van hebt, want ik heb iets heel leuks te verloten.

 

 

 

Een select clubje hoofdredacteuren was uitgenodigd voor een prachtige, luxe reis naar Zuid-Afrika. Pure verwennerij. Al had ik wel wat angstige momentjes, want we gingen natuurlijk ook op safari. Die puberende (maar toch al overdreven grote) olifant die met klapperende oren op onze open jeep af kwam stormen heb ik maar even gefilmd, zodat het thuisfront nog zou kunnen zien hoe ik om het leven gekomen was. Gelukkig werd het rotjong tot de orde geroepen door een nog wel drie keer zo grote moeder. Kwam de engerd even later via een omweg toeterend van rechts aangerend!

 

Pff… overleefd

 

Na die prachtige safari gingen we langs Kaapstad, waar we bij het allermooiste en beste restaurant van Zuid-Afrika dineerden. Helaas pindakaas zat er een mossel in m’n eten die niet goed viel, om het maar subtiel uit te drukken. Nou ben ik een ontzettende mosselfan, dus het kwam niet in me op om nooit meer een mossel te eten. Een tijdje later in Rotterdam bij (alweer) een toprestaurant… zelfde verhaal. Ook weer de schuld van een mossel. Nou ben ik niet voor een gat te vangen, dus heb ik het nog een keer geprobeerd in Normandië, bij een tent waar we vaak gegeten hebben en alles altijd lekker vers is. Helaas. Driemaal is scheepsrecht. Ik ben er maar mee gestopt.

 

Maar erg vind ik het wel

 

En toen ik dit prachtige boek cadeau kreeg, vond ik het nog eens tien keer zo erg. Ik zou hier alle dagen dat er een R in de maand zit uit willen koken. Zal ik ook wel doen trouwens, al zal het niet elke dag worden, want voor mezelf moet ik steeds iets anders koken. Man man man, wat een prachtige heerlijkheden staan hierin.

 

 

Het boek is natuurlijk ook niet door de eerste de beste gemaakt. Aan Sergio Herman kun je zo’n hommage aan de mossel wel toevertrouwen. Ik heb zijn voorwoord thuis aan de keukentafel voorgelezen op de manier waarop Sergio het zou zeggen. Mooi dat ik dat nog kan ook, West-Zeeuws-Vlaams klappen.

 

 

Ik zou trouwens niet kunnen kiezen met welk mosselrecept ik begin. Jij? Misschien de curry? Of de mosselen à la nage? Of een van de achtenveertig andere verrukkelijk uitziende recepten?

 

 

En tussendoor, of terwijl een ander zit te genieten, kan ik lekker in het boek lezen. Sergio weet veel over mosselen te vertellen. Kwestie van paplepel en ingegoten. Mocht je intussen de smaak te pakken hebben… ik mag drie boeken verloten. Piep maar even op Facebook en je maakt kans.

 

Ik wens je een heerlijke week en veel succes natuurlijk als je meedoet.

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska