Harry Mulisch: Ongepubliceerd werk wordt uitgebracht

 

Hij zou vandaag 93 jaar zijn geworden, en bijna tien jaar geleden moesten we afscheid van hem nemen.

 

Een grote naam in de literatuur: Harry Mulisch. Ik weet nog dat mijn vader vroeger groot fan van hem was — en nog steeds is — en erg kon pronken met het feit dat hij hem een aantal keer ontmoet had. Dat zei me toen vrij weinig, maar naarmate ik meer van literatuur ging houden (en de Harry Potters en Carry Slee-boeken definitief vaarwel zegde), begreep ik zijn lofzang over deze schrijver.

 

In oktober is het tien jaar geleden dat Harry Mulisch kwam te overlijden, en ter ere daarvan worden er een nieuwe bundeling met aforismen, een boek met brieven van Mulisch en zijn ouders en geluidsopnamen gepubliceerd. Deze zijn gevonden in zijn oude werkkamer in Amsterdam en worden tentoongesteld in een expositie, een podcast en een documentaire.

 

Die podcast is er eentje die ik zeker wil gaan beluisteren. Zijn audiodagboeken vormen de basis hiervoor, maar ook zijn bekendste boeken. De ontdekking van de Hemel en De Aanslag staan centraal. Een must-visit voor elke literatuurliefhebber, nietwaar?

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer