Hamsteren is voor bange mensen, of niet?

 

Tot voor kort kende ik hamsteren alleen als actie van de blauwe supermarkt. Inmiddels doe ik er zelf onbewust ook aan mee…

 

 

 

Weet je nog, twee jaar geleden toen we te maken kregen met de eerste lockdown en iedereen als een malle toiletpapier ging kopen? Met pakken tegelijk liepen ze de winkel uit, bang om op het kleinste kamertje zonder te komen zitten. En dat terwijl de pakhuizen uitpuilden en er van een tekort absoluut geen sprake was.

 

Inmiddels ziet de wereld er vanwege de oorlog in Oekraïne totaal anders uit. De gasprijs is torenhoog en men verwacht dat de benzineprijs voorlopig nog wel even doorstijgt. Er dreigt inmiddels ook een tekort aan tarwe aangezien Oekraïne de graanschuur van de wereld is. Maar waar de boer normaalgesproken zaait en oogst, wordt er nu gevochten en dat zul je op den duur gaan merken ook. Je dagelijkse boterham zal daardoor veel duurder worden en een koekje bij de koffie ook.

 

Er zijn ook Nederlanders die als de dood zijn dat de oorlog deze kant op komt en die zijn dus aan het hamsteren geslagen. Batterijen, rijst, bonen in blik, kaarsen en, je voelt ‘m al aankomen: wc-papier. Vanwege de angst voor de nucleaire bommen van Poetin zijn de jodiumtabletten bij de apotheek zelfs uitverkocht. Op Marktplaats worden de pillen nu al verkocht voor ruim 30 euro per doosje. En dat terwijl het volgens een woordvoerder van het ministerie van WVS echt niet nodig is om die tabletten in te slaan aangezien de overheid een grote noodvoorraad heeft en er genoeg tabletten voor iedereen beschikbaar zijn als het ooit tot een kernramp komt.

 

Toch krijg ik van deze berichten stiekem ook een beetje de zenuwen. Niet omdat ik bang ben dat de oorlog ook hier aanklopt, maar omdat sommige landgenoten dat wel zijn en daarom de supermarkten uit voorzorg leegkopen en er straks geen waxinelichtjes of blikken soep meer te krijgen zijn. Hamsteren is dus voor bange mensen. En voor mensen zoals ik, die bang zijn dat andere mensen gaan hamsteren.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit