Prins Andy hoeft niet naar de bajes

 

Maar om nou te zeggen dat hij vrijuit gaat?

 

 

 

Prins Andrew heeft geschikt. Voor twaalf miljoen Britse ponden oftewel veertien miljoen euro is de zaak van de prins die zich zou hebben vergrepen aan de toen nog minderjarige Virginia Giuffre naar de doofpot verwezen. Naar verluidt moest Andy nog wel even langs broer Charles en moeder Elizabeth voor een lening, maar daarna zag hij zich in ieder geval gevrijwaard van de bajes.

 

Ik weet het nooit zo met schikkingen. Stelselmatig ontkennen dat je met je koninklijke tengels aan een minderjarige hebt gezeten, maar wel veertien miljoen schokken? Is dat geen indirecte bekentenis? Of op z’n minst een gegronde angst voor een veroordeling als je het laatste woord aan een jury moet laten?

 

En zijn moeder? Nog voordat er geschikt kon worden ontnam ze hem in ieder geval al zijn titels en zette ze hem uit al zijn officiële functies. Deed ze dat omdat ze overtuigd was van zijn onschuld? Van een veroordeling zal het hoe dan ook niet meer komen. Laten we zeggen dat zijn koninklijke bloed en de diepe zakken van zijn familie in zijn voordeel hebben gesproken. Maar om nou te zeggen dat hij echt vrijuit gaat?

 

Ik ben bang dat Andrew Albert Christian Edward Mountbatten-Windsor toch wel de geschiedenis zal ingaan als die prins die een graag geziene gast was op de dubieuze party’s van Jeffrey Epstein en Ghislaine Maxwell. De prins die tijdens een van die bezoekjes werd voorgesteld aan, en gefotografeerd met, de toen nog zeventienjarige Virginia Giuffre maar die eeuwig bleef ontkennen dat het toen verder is gegaan dan dat kiekje waarop hij zijn grote arm vaderlijk om haar blote taille had geklauwd. Laten we maar hopen dat de prins zelf in ieder geval nog gelooft dat dit de waarheid was. Want veertien miljoen euro schuiven terwijl je helemaal niets op je kerfstok hebt?

 

Maak dat de kat maar wijs, Andy!

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans