Grootouderverstoting

 

Alleen het woord al is genoeg om het benauwd te krijgen.

 

 

 

Ik ga me dan ook maar niet proberen voor te stellen hoe het zou zijn als ik niet meer welkom zou zijn bij mijn dochter en kleindochter. Het zijn hartverscheurende cijfers: duizenden grootouders – de schattingen lopen uiteen van 16.000 tot 20.000 – zouden geen contact meer met hun kleinkinderen mogen hebben. Een deel van hen stapt naar de rechter om bezoekrecht af te dwingen en geloof het of niet, er is inderdaad een nieuwe wet die dit moet gaat regelen.

 

In heel wat families raken kinderen en ouders met elkaar gebrouilleerd. Soms als gevolg van onderlinge ruzies en soms als gevolg van echtscheidingen waar grootouders, terecht of onterecht, ook bij worden betrokken en waarbij hun het contact met hun kleinkinderen onmogelijk wordt gemaakt – kinderen van de rekening worden ook kleinkinderen van de rekening. Volgens onderzoek in meerdere landen blijkt namelijk dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar die wel een goede omgang met de grootouders hebben, beter uit de scheiding van hun ouders komen dan kinderen die hun opa en oma nauwelijks of zelfs helemaal niet meer zien.

 

Kinderen zijn gebaat bij een goed contact met opa en oma omdat die een bijzondere positie hebben. Hoewel de opvoeding primair bij de ouders ligt, bepalen oma’s en opa’s toch een groot deel van de vorming van de kinderen. Door te luisteren, omdat ze de tijd hebben – of die op z’n minst nemen -, door over vroeger te vertellen en familietradities voort te zetten en door alle geheimen die de kleinkinderen aan hen toevertrouwen om te bewaren als ware het een grote schat. Opa’s en oma’s kunnen bij de kleinkinderen vaak voor elkaar krijgen wat de ouders zelf niet voor elkaar krijgen. Omdat de kinderen meer van hun grootouders aannemen dan van wie ook. Zeker als grootouders nog midden in het leven staan, werken, reizen, uitgaan, sporten.

 

Hoewel er bij een echtscheiding tussen de ouders via de rechter wel een omgangsregeling kan worden afgedwongen, is dat voor de grootouders nog niet aan de orde. Een nieuw wetsvoorstel dat in de maak is kan daar straks echter verandering in brengen. Als het goed is maakt die wet het mogelijk dat verstoten grootouders een verzoek tot contactherstel indienen. Voorwaarde hierbij is dat dit in het belang van het kind is – een kind van twaalf jaar en ouder wordt hierin altijd door de rechter gehoord, een kind onder de twaalf mag een brief schrijven waarin staat wat het prettig vindt. Had je al geen warme band met je kleinkind, dan biedt deze wet geen soelaas. Had je die wel en probeert je ex-schoondochter of -zoon die na de scheiding te dwarsbomen, dan hoef je je niet bij voorbaat gewonnen te geven.

 

Mag ik hopen dat dit nooit nodig zal zijn?

 

Bron: AD

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans