Leuke feitjes over honden

 

Al ben ik meer een katten- dan een hondenpersoon, met een blaffende viervoeter maak je me ook heel blij.

 

 

 

Het liefst woon ik later dan ook in een groot vrijstaand huis met zoveel mogelijk katten en honden (die dan geen ruzie met elkaar maken, alstublieft).

 

En hoe meer ik te weten kom over honden, hoe leuker ik ze ga vinden. Neem nou deze tien weetjes: als je dit weet, hoe kun je dan niet van honden houden?

 

1. Honden kennen geen schuldgevoel
‘Primaire’ gevoelens zoals geluk en verdriet kennen ze wel, maar secundaire emoties niet; schuld en schaamte bijvoorbeeld.

 

2. Honden aaien je om hun liefde te tonen
Als je hond zijn/haar poot op je legt, is dat hun manier om te zeggen dat ze van je houden. Al kan het soms ook betekenen dat ze honger hebben of iets anders nodig hebben.

 

3. Honden kunnen wél jaloezie voelen
En dat voelen ze dan bijvoorbeeld als jij een andere hond aan het aaien bent. Jep, honden zijn één van de weinige diersoorten die hier, net als mensen, last van kunnen hebben.

 

4. Honden weten precies jouw ritme
En dat komt mede door hun goede neus; als jij elke dag rond hetzelfde tijdstip weggaat en weer terugkomt, kunnen ze aan de hand van de geur weten hoe laat het ongeveer is en hoe lang het duurt voordat je eindelijk weer terug komt.

 

5. Het is een goed teken als je hond je aankijkt wanneer hij/zij aan het poepen is
Ze zijn dan namelijk op hun kwetsbaarst — en je hond kijkt dan naar jou omdat jij als bescherming dient tegen gevaar.

 

6. Zwerfhonden in Moskou weten hoe ze de metro moeten pakken
Dit kwam in 2010 in het nieuws; en ja, ze wisten ook precies hun standaard stop waar ze eruit moesten. Slimmer dan je zou denken hoor, honden.

 

7. Een hond kan ook burgemeester worden
Tenminste, in het dorpje Idyllwild in Californië. Daar is sinds 2012 een hond burgemeester, genaamd Mayor Max. Die overleed in 2013 en nu is Mayor Max II het boegbeeld van dit plaatsje.

 

8. Honden zijn geen fijnproevers
Hun smaakpapillen zijn slechts een zesde van wat wij hebben. Hierdoor vreten ze eigenlijk bijna alles; ze proeven gewoon niet zoveel.

 

9. Honden dromen van hun baasjes 
Dit is toch het allerliefste ooit?

 

10. Honden huilen als ze worden herenigd met hun baasjes
Nee wacht, misschien is dit wel het allerliefste ooit…

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer