Goede voornemens in januari is wel héél erg 2018!

 

Goede voornemens omdat die nu eenmaal bij januari horen? Kan dus echt niet meer. Goede voornemens zijn in deze tijd namelijk van en voor altijd en overal

 

 

Dus nooit meer zomaar aan de wijn, nooit meer zomaar een vliegvakantie, nooit (of op zijn minst bijna nooit) meer vlees, zuinig aan met textiel (nog beter: een jaar lang helemaal niets meer kopen want de kasten puilen toch al uit) en nooit meer stoppen met roken want dat had je allang gedaan, en zo niet dan wordt het roken je vanaf dit jaar zo onmogelijk gemaakt dat de zin je vanzelf wel vergaat.

 

Ik doe er niet meer aan mee! En niet alleen ik. Hele volksstammen zijn murw geconsumeerd. Genoeg gedronken, genoeg gegeten, genoeg van alles. Ariana Grande (zangeres, 25) heeft aangekondigd in 2019 – en misschien wel voor de rest van haar leven – zelfs geen liefdesrelatie meer te willen (hoe en of je dat kunt weten op die leeftijd laten we hier even buiten beschouwing). Een jaar lang geen seks, of, als al überhaupt, dan tantra, ook al zo helemaal 2019. Vitaminepillen? Kunnen de prullenbak in. Al die potten, zo is wetenschappelijk aangetoond, zijn sowieso nergens goed voor of zelfs slecht.

 

Keuzestress ook. Alles is te koop en alles is mogelijk. Ga maar eens op zoek naar een spijkerbroek. Een gewone rechttoe-rechtaan-niks-aan-de-hand jeans. Alle Jezus! Van de schrik ga je er hard hollend vandoor, want je kan niet kiezen, hoeft al niet meer, we hebben nog wel een broek in de kast hangen. Stikbenauwd krijgen we het van alles wat kan en moet. Dus stoppen we overal mee. Radicaal! Niet omdat het toevallig januari is en we die paar oliebolkilo’s willen lozen, maar omdat we het spuugzat zijn om ons vol te vreten.

 

Duurzamer, gezonder, bewuster. Dat is waar we voor gaan en dat is wat ons gelukkig maakt. Stoppen met drinken schept ruimte. Ruimte in je hoofd omdat je beter kunt denken en slapen, en ruimte in je portemonnee omdat drinken best in de papieren kan lopen en ruimte in je broekriem omdat het buikvet van niet-drinken slinkt. Die ruimte kun je gebruiken voor andere bezigheden en dingen, en die broek van toen past opeens weer waardoor je geen nieuwe meer nodig hebt.  

typewriter

 

Nog zoiets: een huis vol spullen. Om gek van te worden. Alles de deur uit, huis ook de deur uit en lekker overzichtelijk met een tandenborstel en die ene broek van toen, die opeens weer past nu je niet meer drinkt, in een tiny house trekken. Dat geeft rust, is goed voor je gezondheid en ook goed voor het milieu.

 

Aldus de goede voornemens 2.0.

 

Gelukkig nieuwjaar nog trouwens.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans