Ghislaine Maxwell blijft lekker waar ze zit

 

Voorlopig geen verhuizing voor Ghislaine Maxwell en dat doet me goed. Vandaag werd bekendgemaakt dat ze voorlopig in haar eigen cel blijft.

 

Die cel is eenzaam, ze zit namelijk in eenzame opsluiting en dat schijnt (ik spreek gelukkig niet uit eigen ervaring) geen pretje te zijn. Toen ze achter slot en grendel werd geplaatst was dat gelijk al zonder vrijlating op borgtocht — godzijdank. Dit is een van de zeldzame keren dat het Amerikaanse rechtssysteem me niet teleurstelt. Die vrouw zou, gok ik, bij de eerste de beste kans gelijk weer op de vlucht geslagen zijn.

 

Haar advocaten zijn van mening dat ze zich, doordat ze in die eenzame opsluiting zit, niet goed kan voorbereiden op haar proces. Ze staat 24 uur per dag onder toezicht, niet alleen van bewaarders maar ook van psychologen die haar analyseren. Dat is overigens niet heel gebruikelijk voor mensen in deze ‘solitary confinement’, maar die privé-behandeling krijgt Maxwell dus. Haar advocaten pleiten er dan ook voor dat zij net zo behandeld wordt als andere gevangenen die in hetzelfde schuitje zit, maar dat verzoek wees rechter Alison Nathan af.

 

Maxwells advocaten verzochten in eerste instantie dat ze zou worden overgeplaatst naar de gewone gevangenis, waar ze dus in contact zou kunnen komen met andere gevangen, meer vrijheid zou krijgen en nog allerlei andere dingen die je iemand als zij absoluut niet gunt. Ook dit verzoek: afgewezen. Terecht.

 

Mevrouw Maxwell, dat je nog maar lang en eenzaam daar mag zitten.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer