Gewoon afschaffen die ongein

 

Want aspirant-leden kattenvoer laten eten is niet geinig.

 

 

Het corps was absoluut not done in mijn kringen, toen ik ging studeren. Want in mijn kringen regeerden de underground, de nozem met zijn lange haar, de Afghanistan jas – ik realiseer me de lading -, de Maxi Puch, de PPR en PSP en de tuinbroek. Corporale ballen kwamen van een volstrekt andere planeet en op die planeet was voor mij geen ruimte. Dat Maarten van Rossem, of all people, wél lid is geweest, zoals hij van de week vertelde bij Op 1, dat verbaasde me ten zeerste. Maar wat me dan weer niet verbaasde, is dat hij zich naar aanleiding van de misstanden in Amsterdam faliekant uitsprak tegen de ontgroening.  

 

‘Het systeem is gebaseerd op het pesten en vernederen van mensen die toch al onzeker zijn. Mensen die misbruik willen maken van de situatie, kunnen hele nare dingen doen’, aldus van Rossum. Ik ben het zelden zo met hem eens geweest. Is het volgens het principe ‘ik heb ook moeten afzien destijds, dus nu is het jouw beurt om door de modder te kruipen of kattenvoer te vreten als ik je dat opdraag’? Want de vernederingen die elk jaar opnieuw wel weer ergens in het nieuws komen, zijn van dit niveau en het idee is dat je vrienden voor het leven wordt met degene die naast jou zat te kokhalzen achter die bak met kattenvoer.

 

Heel grote lariekoek als je het mij vraagt. Want zelfs de meest innige disputen kunnen na verloop van tijd verwateren omdat levens nu eenmaal een heel verschillende loop kunnen nemen en zelfs vrienden voor het leven uit elkaar kunnen groeien. Kappen met die malle, achterhaalde en totaal uit hun tijd gelopen ontgroeningstradities dus maar? Amsterdam is er klaar voor. Want de ‘dispuutkennismakingstijd’ bij het Amsterdamsch Studenten Corps wordt onder de huidige opzet voorgoed afgeschaft en slachtoffers van geweldsincidenten tijdens de ontgroening worden opgeroepen om aangifte te doen. Dit jaar maakten zes disputen zich schuldig aan mishandelingen en vernederingen. Hou toch eens op zeg. Sommige nieuwe leden zijn hierdoor mank gaan lopen of hebben er striemen, blauwe plekken en andere wonden aan overgehouden. Oudere studenten zouden hen stompen, trappen en klappen in het gezicht hebben gegeven.

 

De maat is vol, dames en heren ballen! Jullie bestuur zegt dat er een ‘drastische cultuuromslag’ nodig is om jullie vereniging überhaupt overeind te kunnen houden. Want de huidige cultuur is ‘verrot’, de Senaat is meermaals door jullie voorgelogen, misstanden worden verzwegen, verborgen en gebagatelliseerd en aspirant-leden worden voortdurend gekleineerd – of erger – en durven daarover hun mond niet open te doen.

 

Hopelijk komen er genoeg aangiftes om jullie samen voor een tijdje op te kunnen sluiten zodat jullie eens heel goed na kunnen denken over jullie zonden. Met een bakje kattenvoer voor wie dat wil.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans