Gestoomde broodjes met

Japanse fried chicken

 

Op de redactie bij Franska.nl weten we veel van lekker eten, maar bij onze buren, de redactie van Favorflav.com, kunnen ze er helemaal wat van! 

 

Onze collega en editor van FavorFlav.com Emma de Thouars: ‘Ik heb een jaar door Azië gereisd en er is heel veel eten waar ik nog vaak aan terug denk. De gevulde bao broodjes in China bijvoorbeeld, die ik at tijdens lange busreizen. Of Japanse fried chicken in een rumoerige izakaya met een ijskoud glas bier ernaast.

Dit recept is een mix van de twee, en dat koude biertje kan ik ook hier heel erg bij aanraden. Er ligt bij mij standaard een zak bao broodjes in de vriezer, je kunt ze zelf maken maar ik haal ze gewoon kant-en-klaar bij de toko. Wel zo makkelijk. Stomen hoeft maar 5-10 minuten en gaat het makkelijkst in een AEG stoomoven (http://www.aeg.nl). 

Het zachte broodje vraagt om een knapperige tegenhanger. Daarom paneer ik de kip in een goede laag panko (Japans broodkruim). De Sriracha mayonaise kun je zo pittig maken als je zelf wilt, zet eventueel de mayo nog apart op tafel voor de hete eters.

 

 

Dit heb je nodig voor 4 personen

Voor de kip

  • 500 g kippendijfilet
  • 2 el sake
  • peper en zout naar smaak
  • 150 g bloem
  • 3 eieren, geklutst
  • 150 g panko
  • zonnebloemolie om in te frituren

Voor de coleslaw

  • 1/2 witte kool
  • ½ rode kool
  • 1 wortel
  • 3 stengels bosui, in dunne ringen gesneden
  • grote handvol koriander, gehakt
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl sesamolie
  • 1 el lichte sojasaus
  • 2 el limoensap
  • 3 el rijstazijn

 

  • 12 bao buns (uit het vriesvak bij de toko)

Voor de saus

  • 200 ml mayonaise
  • sriracha, naar smaak

 

Zo maak je het

Snijd de kip in stukken die ongeveer zo groot zijn als het broodje. Meng de kip met de sake, peper en zout en laat minstens een half uur marineren.

Maak ondertussen de sriracha mayonaise door sriracha aan de mayonaise toe te voegen tot je de juiste pittigheid hebt. Zet apart en begin aan de coleslaw.

Snijd de witte en rode kool in flinterdunne plakjes. Dit gaat het beste met een mandoline, maar een scherp mes werkt ook prima. Rasp de worstel en doe bij de gesneden kool, meng met de rest van de ingrediënten. Zet apart.

 

 

 

Zet drie bakjes voor je neer met van links naar rechts bloem, eieren en panko. Breng alle drie op smaak met peper en zout, je gaat hierin de kip paneren die net heeft gemarineerd. Als je de paneerlaag niet op smaak brengt, is het geheel niet meer op smaak en dat is zonde. 

Pak een stuk kip en dompel het onder in de bloem, zorg dat de kip helemaal bedekt is en schud even zodat de extra bloem er afvalt. Haal de kip door het ei en vervolgens door de panko. Door de kip eerst door de bloem te halen zorg je dat het ei en de panko beter hechten.

Zet nu de frituur aan en wacht tot de olie 180 graden is. Als je geen frituur hebt kun je ook gemakkelijk in een diepe pan met stevige bodem frituren. Gebruik dan een thermometer om de temperatuur in de gaten te houden. 

 

 

Verwarm ondertussen de stoomoven voor op de hoogste stand. Leg de bao’s op bakpapier en stoom ze 5-10 minuten tot ze zacht zijn. Je kunt ze er gewoon direct vanuit de vriezer in doen, ze hoeven van tevoren niet te ontdooien. 

Frituur de kip als de olie heet genoeg is 5 tot 6 minuten tot de buitenkant goudbruin is. Doe dit afhankelijk van de grootte van je pan in delen, je wil niet te veel kip tegelijk in de pan. Dan daalt de temperatuur van de olie. Laat de kip uitlekken op een rek met daar onder keukenpapier.

Smeer de broodjes in met de sriracha mayonaise, leg daarop de coleslaw en daarop de kip. 

Eet smakelijk!

 

 

Door Emma

Fotografie: Fotografie Sven Benjamins, Styling: Renee Bijlsma