Een roos voor je doos

Je één voelen met de natuur, prima. Maar moet dat in je blootje?

 

 

Als je niets te doen hebt aanstaande zaterdag, doe ’ns gek en spring naakt je tuin in met je schoffel. Aankomende zaterdag, lezers, is het World Naked Gardening Day. Verzonnen door Mark Storey. Voor de liefhebbers: Het idee is, dat naaktheid losgekoppeld wordt van seksuele naaktheid. Het lijkt de organisatoren fijn om de zon op je huid te voelen, zodat elk donshaartje het buiten zijn meebeleeft. Dan pas valt het kwartje en heb je door dat je bij de aarde hoort. Het voelen van een gelukzalige eenheid met de natuur waar je uit voortkomt, is de beloning. Terug naar de Adam-en-Eva-situatie, toen niemand wakker lag van bloot zijn.

 

Ik laat me nu even gaan. Aankomende zaterdag kleedt iedereen zich uit en gaat naar buiten. Het is een werelddingetje hè? Of het sneeuwt, hagelt, vriest, regent of dat het bloedheet is, maakt niet uit. Je denkt misschien: heb ik even mazzel dat ik geen tuin heb! Pech, want het mag ook op je balkon, als je de viooltjes water geeft. Ik stel me voor hoe ik in de voortuin de rozen snoei en dat de bezorger van PostNL het pad oploopt met mijn bestelling. Gauw een grote roos voor mijn doos. Dat zou ik dan toch wel doen. Ik hoor die man al: ‘lekker uw bosje aan het trimmen mevrouw?’ En dan belt hij, terug in zijn bestelwagen, snel 112 om te melden dat er een blote gekkin met een snoeischaar bezig is.

 

Ik hoor die man al: ‘lekker uw bosje aan het trimmen mevrouw?’

 

Ik bedenk nog iets: berenklauwen! Als je er invalt, zit je onder de uitslag. Brandnetels, hulst, kattenpoep…een tuin zit vol angels en klemmen. Wespen en muggen storten zich op de nog nooit aan de zon blootgestelde delen. De zon houdt zich bezig met het veroorzaken van nog meer melanomen dan anders. Kortom, ik weet niet of het een goed plan is. Je zal een Eskimo zijn. Moet je dan bloot vissen?

 

Nou is het rare, dat toen ik een foto van een naakt mens met een hark wilde downloaden van die Bloot-in-de-tuin club, ik de boodschap kreeg: ‘downloaden mislukt’, of de tepels, piemels, billen en venusheuvels waren onherkenbaar vaag gemaakt. Dat ontkracht meteen hun hele punt dat naakt in je tuin werken heilzaam en normaal zou moeten zijn. 

 

Ter voorkoming van opstootjes in onze straat: ik hou alles aan als ik hark.

 

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.