Gesprek met de huisarts

 

Soms kan ik best lachen met m’n huisarts. Hoort er ook bij vind ik. Dit gesprek hadden we afgelopen donderdag…

 

 

Huisarts: ‘Dus jij slikt van die cholesterolpillen? Weet je wel dat die dingen heel veel vreselijke bijwerkingen hebben? Heb je de bijsluiter weleens gelezen?’

 

Ik: ‘Ja zeg. Nou wordt ie lekker, dat mag ik niet van m’n dokter, bijsluiters lezen.’

 

‘Nou ik zal het je eens even vertellen.’ Hij tikt op z’n laptop en ratelt in sneltreinvaart een lijstje op: ‘Spierpijn, gewrichtspijn, spierzwakte, spierkrampen, spierscheuring, buikpijn, verstopping, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden, diarree, geheugenstoornis, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, huiduitslag, jeuk, haaruitval, depressie.’

 

‘Ik merk niks. Ik slik ze gewoon en ga verder met waar ik mee bezig was. Niks aan de hand. En volgens mijn huisarts krijg je juist bijwerkingen als je de bijwerkingen leest.’

 

Dat was ie wel met me eens. Moet ook wel, want het zijn z’n eigen woorden.

 

Die pillen heeft de cardioloog me ooit voorgeschreven en daar moet ik schijnbaar mee doorgaan. Nou trek ik wel aan de bel als ik iets merk, maar ik merk niks. Lekker toch? Ik was door Jan en alleman gewaarschuwd voor allerlei ellende, want heel veel mensen hebben er last van. Nou dan ben ik voldoende gealarmeerd, kijk ik alsnog wel in die bijsluiter als ik ergens last van krijg.

 

Als ik het al merk, zo’n bijwerking… Laatst moest ik tijdelijk aan de bloedverdunners vanwege een operatie. Ik zat lekker te tikken aan een stukkie, komt m’n man binnen: ‘Wat heb jij een rooie kop!’ ‘Oh ja, verhip, ik heb al de hele dag jeuk aan m’n gezicht, is waar ook.’ 

 

Ik keek even in de spiegel en zag me daar toch een dik rood hoofd met bobbels. Even de bijsluiter erbij gepakt. Oeps. Zo’n allergische reactie stond bij de opties. Aan de bel getrokken, andere bloedverdunner gekregen en weg was het. Hoppa. Gewoon weer door met werk. Mij krijgen ze niet gek met bijwerkings-dreigementen.

Door: Franska

Afbeelding van Franska