Gekke feitjes over Angela Merkel

Meine Gute, deze vrouw stond jarenlang aan de top van de Europese politiek en maakte eindeloos lange dagen. Sinds gisteren is ze weer gewoon Angela, maar wie is Frau Merkel eigenlijk?

 

 

 

Geboren in het West-Duitse Hamburg verhuisde ze toen ze zes weken oud was naar Oost-Duitsland. Net als alle kinderen daar in die tijd leerde ze op school Russisch, een taal die ze overigens zelden in het openbaar spreekt. Bij haar gesprekken met Poetin had ze dus nooit een tolk nodig. Tijdens een topontmoeting liet diezelfde Poetin zijn grote zwarte labrador naast haar zitten, terwijl hij wist dat ze bang is van honden. Ze liet totaal niets van haar angst merken en later zei ze daarover dat ze wel begreep waarom Poetin dat deed: ‘Hij heeft last heeft van zijn eigen zwakheid.’

 

Net als zoveel studenten had Angela ook een bijbaantje in de horeca. Om haar studie te betalen stond ze achter de bar biertjes te tappen. Dat deed ze tot aan haar doctoraat in de kwantumchemie in 1986. In de nacht dat de Berlijnse Muur viel, op 9 november 1989, zat Angela rustig in Oost-Berlijn in de sauna. Ze is in het feestgedruis wel eventjes met een biertje in de hand naar het westelijke deel van de stad gelopen, maar ging net als altijd vroeg naar bed omdat ze de dag daarna gewoon weer moest werken. Morgen gezond weer op, zal ze gedacht hebben.

 

Angela is geboren als Angela Dorothea Kasner. Hoewel haar huwelijk met haar eerste man Ulrich Merkel in een scheiding eindigde, heeft ze tot op de dag van vandaag zijn achternaam gehouden. Ze is al jaren samen met haar tweede man, Joachim Sauer, met wie ze ook twee inmiddels volwassen (stief)zoons heeft. Deze Herr Sauer wordt zelden samen met zijn vrouw in het openbaar gezien.

 

Ze is een vrouw met vaste gewoonten. Zo maakt ze elke dag het ontbijt voor haar man klaar en gaat ze graag ieder jaar naar dezelfde plekken op vakantie. Met Pasen naar het Italiaanse eiland Ischia, in de zomer wandelen in Zuid-Tirol en in de winter langlaufen in Zwitserland.

 

De talloze broekpakken kunnen nu dus voorgoed in de kast worden opgeborgen. Inmiddels is ze 67 en is het Grote Nietsdoen aangebroken, maar Angela heeft nog geen idee hoe ze daar invulling aan gaat geven. Daarover zei ze in een interview: ’Sinds ik eind 1989 de politiek in ging, heb ik me nooit meer afgevraagd wat me daarbuiten interesseert. Wil ik schrijven, praten, wandelen, thuiszijn, de wereld in? Ik heb me voorgenomen om eerst niks te doen en af te wachten wat er komt, en dat vind ik heel fascinerend.’  Het is bekend dat ze dol is op koken en doet regelmatig gewoon zelf haar boodschappen in de supermarkt. Het schijnt dat ze een geweldig lekkere pruimentaart kan bakken. Nou, daar heeft ze nu dus alle tijd voor. Bakkers klaar? Bakken maar. Lijkt me heerlijk na al die jaren vergaderen…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit