Geen ruzie meer, dit is de enige juiste manier om de vaatwasser in te ruimen

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Geen ruzie meer, dit is de enige juiste manier om de vaatwasser in te ruimen.

 

 

Als de spanning in huis zo hoog oploopt dat door één verkeerde opmerking of een onhandige actie de vlam in de pan slaat, dan is het goed om te weten dat er echt maar één juiste manier is om de vaatwasser in te ruimen en dat is dit. Zo, zijn we daar uit – en dan kunnen jullie verder gaan ruziemaken over sokkenpropjes tussen de kussens van de bank.

 

Sta jij zuchtend de helft van de vieze vaat weer uit de vaatwasser te plukken om het er tien keer zo efficiënt in te zetten? Of ben jij juist die persoon in jullie huishouden die vreselijk zijn best doet om de vaatwasser goed in te ruimen, maar het lijkt nooit goed genoeg? Die ruzies zijn verleden tijd, want wij hebben hier de enige juiste voorschriften voor het inruimen van de vaatwasser. Wees nou wijs en doe wat we zeggen, want er zijn stellen die hun relatie op kleinere meningsverschillen op de klippen zagen lopen. En wat wil je liever: schone afwas of uren relatietherapie? Volgens Kama Sutra kan het overigens ook anders, maar daar gaan we het verder nu niet over hebben.

 

 

Pollepels? Ab-so-luut niet doen
Begin bij het begin: niet alles kan in de vaatwasser. Heb je al gemerkt dat die leuke houten borrelplank eruit komt als een springplank van de gymles van vroeger? Dat de pollepels bleek en poreus worden? En dat spatels zich voorbereiden op jullie aanstaande echtscheiding door verticaal in twee te splitsen? Conclusie: houten keukenspullen kun je niet in de vaatwasser afwassen, want het hout kan niet tegen de hitte van de machine. Koksmessen worden er bot in en goedkope bakvormen gaan roesten. Let ook op kopjes, asbakken en kommen van een ambachtelijke pottenbakkerij – dat glazuur gaat stuk en knapt eraf in het hete waswater. Behalve als het hele lelijke kommetjes zijn die je een keer cadeau hebt gehad, dan kunnen ze juist heel goed in de vaatwasser. Niet? Oh, wat jammer nou.

 

Kan die draaimolen nog draaien dan?
Aangekoekte bakplaat, gore koekenpan, barbecue-rek met kipsaté aan alle kanten? Logisch dat je die graag in de vaatwasser wilt stoppen. Maar onthou wel dat de vaatwasser geen tovermachine is, kleine kans dat ‘ie dit soort grote, vieze dingen schoon krijgt. De regel: vrees je dat er een pannensponsje aan te pas moet komen, dan is dat meestal ook zo. Bovendien zorgen dat soort grote dingen in de vaatwasser ervoor dat die draaimolen (daar is vast een officiële naam voor maar wie kent nou de officiële namen voor onderdelen van de vaatwasser?) niet meer kan ronddraaien, dus dat het water niet meer goed door de machine kan schwisjschoesjen (ook vast geen officiële vaatwas-term). Vette bakplaat is vette pech, want die moet dus op het handje. Sorry.

 

Voorspoelen is onzin
In de meeste huishoudens draait de vaatwasser elke dag een rondje, soms wel twee. Ben je zo’n type die alle vaat voorspoelt? Dan kun je net zo goed ouderwets met een sopje en een vaatkwast aan de slag gaan. In moderne vaatwassers gaat het goed als je de ergste brokken van de borden afveegt en ze daarna in het rekje zet. Sterker nog: het vaatwasmiddel doet z’n werk dan beter, want dat heeft enzymen nodig van de klodders pindakaas en resten jus. Uitzondering: brinta, want verandert na tien minuten op een droogje al in schokbeton. Is de bolognese-saus helemaal ingedroogd? Krijg je de koffieringen na twee dagen niet meer uit de kopjes? Doe dan een voorspoelprogramma. Wel af en toe dat gruwelijke filtertje onderin je vaatwasser schoonmaken en afspoelen. Is een mooi klusje als je wilt laten merken dat je spijt hebt van jullie laatste ruzie. Ook even het vaatwas-zout bijvullen dan.

 

Is ‘ie vies of is ‘ie schoon?
Ruim dat ding dan ook meteen uit als ‘ie piept, dat is een klusje van nog geen tien minuten en in de tussentijd kun je mooi thee en koffie zetten. Sorry, puntje van persoonlijke frustratie. Maar staat de vaatwasser al een tijdje half vol of half leeg, dan kan de twijfel toeslaan: zijn dat vieze borden en kopjes of zijn ze schoon? Tip: heb je de vaatwasser leeggehaald, doe dan meteen een nieuw vaatwastablet in het vakje en druk het dicht. Dat is dan een duidelijk zichtbaar signaal voor ‘deze machine moet nog’. Is het vakje van de vaatwastablet open, dan heeft de machine dus al gedraaid en staat alles te glimmen.

 

Mes omhoog of juist omlaag
Prop het bakje met het bestek niet te vol. Als de lepels en vorken als haringen in een ton staan, kan er geen sop meer tussendoor. Duh… dat had je zelf ook wel kunnen bedenken. Minder obvious: bestek omhoog of omlaag? De meeste viezigheid zit natuurlijk niet aan de handvatten dus het bestek mag met het lepel- en vorkgedeelte in de lucht in dat mandje. Uitzondering: messen, want die zijn scherp en dan kan iemand zich eraan bezeren. Dus die gaan ondersteboven. Ben je een sorteerder? Vorken bij elkaar in een vakje, lepels in hun eigen vakje? Good for you, je hebt vast een overzichtelijk, georganiseerd en verder leeg leven. Maar doe dan niet lullig tegen de mensen die het bestek lukraak door elkaar in de vakjes zetten, want uit chaos wordt creativiteit geboren dus daar is echt niks mis mee.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav