Geen eindtoets voor leerlingen van groep 8

 

Vandaag werd bekendgemaakt dat leerlingen van groep 8 geen eindtoets hoeven te doen. Een toets die al jaren ter discussie staat.

 

Die toets moet namelijk verdwijnen, vinden veel mensen. Zo zou het om een momentopname gaan, die niet per se representatief is voor wat de leerling wel of niet zou kunnen. Ook zouden leerlingen met rijkere ouders een voorsprong hebben, omdat zij vaak toetstrainingen volgen vooraf, en daardoor hoger zouden scoren.

 

Minister Slob was voorstander van het door laten gaan van de eindtoets. Hij is bang dat, als hij dit jaar niet doorgaat vanwege het coronavirus, dat het definitieve eind van de toets zal betekenen. Nou, ik zie dat eigenlijk ook wel gebeuren. Kinderen krijgen nu een advies mee dat puur is gebaseerd op wat de leerkrachten zeggen. Die kennen de leerlingen immers het beste.

 

Dat die leerkrachten alles voor het zeggen hebben, dat vind ik persoonlijk ook weer niet de bedoeling. Maar dat zo’n enkele toets zo zwaar meetelt heb ik nooit echt begrepen. Dat is ook alleen in groep 8 zo, in je verdere schoolcarrière werkt het niet zo. Bij je eindexamen tellen ook je eerdere resultaten mee. Nou kun je basisschoolleerlingen natuurlijk niet gaan onderwerpen aan reeksen toetsen, maar dat het advies op één toets wordt gebaseerd vind ik niet helemaal meer van deze tijd.

 

Dus ik ben benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Misschien is dat een positieve uitkomst van het coronavirus, weg met die eindtoets voor groep 8? Of in ieder geval dat de mening van de leerkracht zwaarder meetelt. Ik weet van mijn tijd nog dat veel van mijn klasgenootjes de toets zo spannend vonden dat ze hem daardoor niet goed maakten. Dan konden de juffen en meesters wel zeggen dat hun echte niveau hoger lag, maar vaak werd daar dan niet echt naar geluisterd. Ik hoop dat dat in ieder geval zal veranderen.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer