Gaat je niet lukken, hoor

 

Beatrijs: Het is heus niet altíjd gezellig op Franska.nl. Want ik ga je nu iets vervelends vertellen.

 
Was je al begonnen met je goede voornemen? Misschien is het niet zo motiverend op de dag van vandaag, maar ik zeg het toch maar. Iemand moet het doen. En echt, het is voor je eigen bestwil.
 
Waar ik het over heb? Goede voornemens op 1 januari. Die werken namelijk niet.
 
Niet.
 
(Neem nu een korte pauze, dan kun je even bijkomen van deze mededeling.)
 
Kijk, de meeste mensen houden een januarivoornemen zo’n drie weken vast. Daarna is het gedaan met de discipline. Waardoor het Syndroom van de Valse Hoop wordt geboren. Wat dat is? Het begint met de gedachte: Zie je wel dat ik het niet kan! En vervolgens groeit je schuldgevoel. Of erger, verlies je een deel van je zelfvertrouwen. En dat willen we hier bij Franska niet. Daarom helpen we je op deze bijzondere dag met je verwachtingsmanagement.
 
Het is ook zo logisch trouwens, dat die 1-januarivoornemens niet werken. Want een succesvol veranderingstraject begint natuurlijk nooit met een dátum. Dat begint met iets wat je als probleem ervaart. Waar je iets aan wilt veranderen. Een verandering in gang zetten, begint dus met je eigen motivatie. En al is het 13 september of 2 januari, als je je dán gemotiveerd voelt om bikiniproof te worden, dan is dát het moment om te beginnen aan je dieet. Of dat sportschoolpasje eens te gebruiken. Of is het tijd om je oude tante weer eens te bezoeken. F*ck die 1 januari!
 
Zo, dat is eruit.
 
Toch heb ik we gisteravond nagedacht over wat anders kan in 2018. Het heeft natuurlijk ook iets gemoedelijks, dat nabeschouwen van 2017, en daarna de persoonlijke verbeterpunten van het hele gezelschap doornemen. (Hoewel, misschien was ik net een tikkie té enthousiast om dat ene verbeterpunt dat mijn man voor zichzelf kon bedenken tot een stuk of 10 aan te vullen…)
 
En daarna mocht Youp. Hij zong het gisteren niet, maar zijn voorstellingen eindigen altijd met het lied Niemand weet hoe laat het is: ‘Deze dag is de eerste van de rest van je leven.’ En daarmee slaat hij de spijker zo enorm op z’n kop. Als je iets wilt, als je een voornemen hebt, als je wilt genieten van iets, dan is het nú. Geen uitstelgedrag, niet morgen beginnen, niet die symbolische 1 januari.
 
Tenzij het vandaag 1 januari is. (Hé!)
 
Hoe het ook zij, en wat je jezelf wel of niet voorgenomen hebt, ik wens je discipline, vertrouwen, weinig Syndroom van de Valse Hoop, en heel veel lieve vrienden en familie die je – ongeacht je voornemen – steunen. En de hoofdprijs van de Postcode Loterij.
 

Heb een heerlijk 2018!

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.