Gaan we artsen die het beste met ons voorhebben nu ook al belonen? 

 

Zodat kankerpatiënten belanden bij de arts die hen het beste kan helpen?

 

Soms komt er zomaar een keigoed idee uit Den Haag. Zoals ook weer van de week, toen regeringspartijen VVD en D66 zich unaniem op het standpunt stelden dat ‘kankerpatiënten moeten belanden bij de arts die hen het beste kan helpen’. Nogal wiedes zou je denken. Er zijn veel verschillende soorten kanker, met als gevolg dat een adequate behandeling om gespecialiseerde kennis, apparatuur en voorzieningen vraagt. Dus als we dan toch bezig zijn, meneer en mevrouw de dokter, dan liever doorverwijzen, zodat patiënten in ieder geval in de best mogelijke handen belanden. Maar helaas is wat goed is voor patiënten in dit geval minder goed voor de ziekenhuizen waar we aan overgeleverd zijn. Want die krijgen momenteel per handeling betaald en willen liever geen geld mislopen. Het zijn gewoon commerciële instellingen (geworden) die hun eigen broek op moeten houden. 

 

Lang verhaal kort: Tweede Kamerleden Hayke Veldman (VVD) en Rens Raemakers (D66) vinden toch echt dat patiënten het beste af zijn bij de beste specialist en willen daarom een potje reserveren voor ziekenhuizen die zo goed willen zijn om ons, in het belang van onze gezondheid, tóch door te willen verwijzen. Zie het als het belonen van een dokter die niet zelf aan de slag gaat om er maar het beste van te maken maar vindt dat zijn/haar patiënt met kanker recht heeft op het allerbeste en op zoek gaat naar de meest geschikte collega.

 

Eén miljoen euro willen ze maar liefst uittrekken voor dit experiment. Of dat zoden aan de dijk zet in deze wereld van de grote getallen valt natuurlijk nog maar te bezien. Toch was het een heel goed idee van Den Haag om deze gang van zaken onder de aandacht te brengen. Daarvan kunnen wij patiënten immers leren dat we er goed aan doen om oplettend te blijven, niet blind te varen op het advies van de dokter, zelf op zoek te gaan naar de best mogelijke behandelaar voor ons specifiek geval en heel mondig te eisen hiernaar doorverwezen te worden. Want dat ‘kankerpatiënten moeten belanden bij de arts die hen het beste kan helpen’, daar zijn we het allemaal roerend over eens.

 

Bron: AD

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans