Wat zullen we nou krijgen?

 

Frits geeft gouden adviezen en kan het niet uitstaan dat Franska uitgerekend Wieke gevraagd heeft om advies te geven.

 

 

Nou zeg, ben ik even pissig. Hebben die vrouwen van Franska ene Wieke aangesteld om urgente kwesties te behandelen. Waarom zij, beter gezegd: waarom ik, Fritsje, niet? Ik ben juist heel goed in het geven van adviezen, dat bewijs ik elke week weer, en zeker op het gebied van persoonlijk advies ben ik echt top. Ja zeg, ik ga niet voor niks als wijze kater door het leven.

 

Ik ben zogezegd een allesweter. Je kan bij mij terecht voor seksuele kwesties (‘Wat te doen Frits? Mijn partner heeft altijd zin en ik nooit’) tot en met fiscale kwesties (‘Frits, help me! Ik kom er niet uit: hoort dit nou in Box 2 of juist in Box 3?’). Ik ben vooral heel eerlijk in mijn advies. Zomaar een voorbeeld.

 

‘Frits, wij hebben gisteren gegeten in die driesterrentent van Jacob Jan Boerma, De Leest. Nou ja, vies was het natuurlijk niet, maar we hadden toch echt veel meer verwacht. Te meer daar de rekening 345 euro bedroeg. Wat vind jij, als wijze kater en culinair expert? Groetjes, Ria.’

 

Nou, ik draai er niet omheen hoor. Dan krijg je dit advies: ‘Ja, hoor ’ns Ria, voor 345 euro kan je natuurlijk geen fatsoenlijke maaltijd verwachten hè. Dombo.’

 

Of deze dan: ‘Frits, ik kan maar niet van chocolade afblijven, wat te doen? Groetjes, Renate.’

 

Nou, daar komt-ie: ‘Wat is nou eigenlijk het probleem, Renate?‘

 

Je ziet het: korte, bondige en vooral heldere en eerlijke adviezen. Ik ken die Wieke niet, maar ik zie het haar nog niet doen. 

 

Nog maar een.

 

‘Frits, ik was gisterenavond dronken. Tja, beetje uit de hand gelopen feestje. En toen heb ik mijn beste vriendin heel erg beledigd. Ik weet alleen niet meer wat ik gezegd heb want ik was dronken etc. Wat te doen? Liefs, Marianne.’

 

Nou, mensen, meer in het bijzonder vrouwen, en dan vooral vrouwen die ook weleens een keertje wat te diep in het glaasje hebben gekeken, hier komt-ie hoor:

 

‘Marianne, je moet maar snel op zoek naar een nieuwe beste vriendin. Je vindt ze tegenwoordig overal, bijvoorbeeld op vindsneleennieuwebestevriendin.nl.’

 

 

Je gaat een kater toch niet om beha-advies vragen, tuthola

 

 

Maar je kunt me nou ook weer niet alles vragen. Bijvoorbeeld: ‘Frits, waar vind ik in godsnaam een beha die nou eens niet knelt of gaat hangen? Groet, Francine.’

 

Dan krijg je dit: ‘Zeg Francine, ben je nou echt zo enorm stom? Je gaat een kater toch niet om beha-advies vragen, tuthola. Tjezus.’

 

Maar in het algemeen: ik geef gouden tips. Geen kwaad woord over die Wieke hoor, maar hoe oud is dat mens eigenlijk? 27, 28? Dan mis je toch wat in deze branche juist zo cruciaal is: Levenservaring. Ik ben, in mensenjaren dan, inmiddels 58, nou, dat betekent dat ik bergen levenservaring met me meesleep en die bergen zet ik dan weer om in wat bekendstaat als wijsheid, bergen wijsheid.

 

Daarom vanaf volgende week:

Probleem? Kwestie? Frits lost het op!