Friends komt naar Nederland!

 

Het klinkt zo leuk, ware het niet dat Beatrijs er iets heel anders mee bedoelt.

 

Rachel met haar Rachel-look, brave Monica, Phoebe – gekke Phoebe, leukje Chandler, haantje Joey en Ross. Doodsaaie Ross. Je hebt óf een gat in je geheugen (don’t hope so) óf je was… Nou ja, je hebt dan in elk geval iets gemist. Ik bedoel: Friends was tien jaar lang dé serie. Speelde zich af in New York (gaaf!) met allemaal jonge, mooie mensen (wow!), en het was grappig (grappig!).
Nu was de serie gebaseerd op het feit dat deze zes werkstarters samenwoonden in twee appartementen. Want dat ís zo in New York; de huizenprijzen zijn daar door het dak en je moet van goeden huize komen als je daar met je oberloontje wat privacy kunt betalen.

 

Maar intussen kunnen starters in Nederland ook nauwelijks meer een huis opbrengen. Koop al helemaal niet: wil je in Amsterdam wonen, dan tel je voor het kleinste huis (ik heb het even ge-Fundaat, 31 vierkante meter) 185.000 euro neer. Binnen de ring staan er drie (!) huizen te koop onder de 3 ton – garages niet meegerekend. En huur? Ik las net dat de huren in Nederland vorig jaar gemiddeld met 7,9 procent zijn gestegen.

 

Niet verwonderlijk dat vooral jonge mensen die in de stad willen wonen worden gedwongen tot samenleven. En dan hoop ik maar dat je gezellige Friends kunt vinden die met jou zo’n appartement willen delen.

 

Ik vraag me alleen af met die almaar stijgende prijzen: met hoeveel mensen moet je straks op 44 vierkante meter wonen tot het betaalbaar is? Of is daar misschien – net als met kippen – een norm voor? In scharrelstallen, 9 kippetjes per vierkante meter, gaat het er namelijk niet zo friendly aan toe.

 

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.