Rachel: Gisteren schreef ik hier hoe je in een uurtje een buurtbarbecue in de steigers zet. Vandaag even hoe je het op de dag zelf met twee vingers in je neus verder ritselt.
Stap 1 (en meteen ook de belangrijkste): Hou het informeel en laagdrempelig want dan gaan mensen vanzelf lekker meehelpen. Op die manier wordt het een feestje van iedereen en kun je er zelf van genieten zonder dat je het gevoel hebt dat je de akela bent.
Stap 2 Er zijn twee dingen waarover je op geprikte datum duidelijk moet zijn: waar en wie. Stem dus af wie z’n barbecue naar buiten rolt en waar die komt te staan; op de stoep, een oprit, het parkje op de hoek of in iemands voortuin.
Stap 3 Rond het afgesproken tijdstip de kolen laten aanwapperen door de barbecue-eigenaren en dan komt de rest vanzelf z’n huis uit met schalen en flessen.
Stap 4 Dat was het eigenlijk al.
Oké, maar wat heb je nodig?
Barbecues. In de steeg waar ik woon, barbecueën we elk jaar met een huishouden of 20 à 25 (een mix van studenten, pensionado’s, singles, gezinnen met een, twee en drie kinderen, samengestelde gezinnen en oudere jongeren) en wij hebben aan twee barbecues genoeg.
Een paar tafels en stoelen zijn ook handig maar je zult zien dat dat zichzelf wel regelt. Iedereen is dicht bij huis, dus wat meubilair naar buiten slepen, is zo gedaan. Gewoon een beetje laten gebeuren.
Dat geldt ook voor de muziek. Er is altijd wel een buurman met een versterker en een verlengsnoer.
En als het gaat regenen, blijkt er ineens iemand een partytent of stuk zeil te hebben. En onder een paraplu barbecueën kan ook leuk zijn, weet ik.
Styling: goed idee, maar alleen doen als je jezelf een hoop werk wilt bezorgen.
Wat andere hardware zoals glazen en bestek en borden betreft: het is handig om een klein voorzetje te doen in de vorm van een stapeltje papieren bordjes en wat wegwerpbestek. Maar iedereen heeft wel wat derde keus Ikeabestek of campingbordjes liggen die ze kunnen meenemen. En bedenk dat iedereen op z’n eigen stoep staat, dus een extra flesje wijn, een kurkentrekker, een bord, een stoel of glas is zo gehaald.
Nog even voor de goede orde:
Een straat afzetten mag niet zonder vergunning, maar vraag je af of het nodig is. Ik heb het in ieder geval nog nooit gedaan.
Barbecueën in de openbare ruimte is niet overal toegestaan (regels verschillen per gemeente), maar geen handhaver die daar moeilijk over doet als je geen overlast veroorzaakt.
Handig om af te spreken dat de laatste feestvierders zorgen dat de barbecue(s) uit zijn en de ergste zooi aan de kant wordt gezet. Echt goed opruimen kan de volgende dag wel.
Ik plak altijd gekleurd washi-tape op mijn eigen bestek en glaswerk. Is niet alleen handig met uitzoeken later, maar staat ook leuk.
Er blijven aan het eind van de avond steevast ovenschalen, barbecuetangen en andere spullen zonder duidelijke eigenaar liggen. Maak een foto van de verzamelde gevonden voorwerpen en stuur ‘m de volgende ochtend (of middag, ligt eraan hoe laat het is geworden) rond in de buurt-app die je tegen die tijd ongetwijfeld hebt.
PS. Dol op spareribs? Lees dan nog even gauw dit artikel van chefkok Marcus Polman
Rachel Lancashire is freelance redactiemanager en tekstschrijver. Haar belangrijkste talenten zijn: taarten bakken die er niet uit zien maar wel lekker zijn, barbecuetangen kwijtraken en origamivogeltjes vouwen. Ooit was ze derde bij het wereldkampioenschap steltlopen (100 meter met keerpunt).
Beeld: Ahlens Media Flow pro Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.
Leestip
Heb jij de verwarming al aangehad?
Heb jij de verwarming al aangehad?
Nee, ik doe een trui aan 51%, 133 votes
133 votes51%
133 votes
Ja, mij te frisjes 33%, 85 votes
85 votes33%
85 votes
Ik doe uiteraard een trui aan, maar als het met trui te koud is gaat alsnog de verwarming aan.*16%, 42 votes