AEG X FRANSKA.NL

 

Weet je wat AGV is?

 

Staan we daar ineens in de prachtige AEG-keuken in Alphen aan de Rijn. Drie collega’s van ons ‘culi-zusje’ Favor_Flav.com (en wij van Franska.nl). Alle vijf om ons eigen gerecht voor de foto te maken. (Ook om op te eten natuurlijk!) Alle vijf aan ons eigen keukenblok. Zelfs met een eigen stoomoven. Superdeluxe. Waarschijnlijk door die eigen blokken dat het ineens een beetje op zo’n tv-kook-wedstrijd begon te lijken. Er stond een deadline op en iedereen keek af en toe bij elkaar. Brrr, best spannend! Benieuwd wat je van mijn gerecht vindt! Je kunt je punten op onze Facebook-pagina doorgeven.

 

Uit mijn tijd als hoofdredacteur van TIP Culinair heb ik de afkorting AGV overgehouden. Aardappelen-Groente-Vlees. Daar werd altijd in één adem bij verteld dat 95 procent van ‘De Nederlanders’ zo eet. AGV dus. Geen idee hoe dat nu is. Ik zal het eens vragen aan iemand die ervoor doorgeleerd heeft.
 
Volgens mij heb ik wel het allerlekkerste recept dat AGV in één is en dat er ook nog eens uitziet als een feestelijk kruidentuintje. Heel goed voor te bereiden, dus fijn als er mensen komen eten. En ook nog eens scoren op tafel.
 
Je maakt het met een van de lekkerste aardappelsoorten die er is. En die maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar is. En wel nu! De Opperdoezer. Niemand die je verbiedt om het met een andere aardappelsoort te maken natuurlijk. Ik kom het in elk geval niet checken.
 
Proeven? Komt-ie:

Opperdoezers à la kruidentuin

 

Dit heb je nodig

  • 6 middelgrote opperdoezers, schoongeboend
  • 1 teen knoflook
  • 3 el bladpeterselie (gehakt)
  • 1 el fijngehakte tijmnaaldjes
  • 2 el gesneden basilicumblaadjes
  • 200 g crème fraîche
  • 6 plakken Parmaham
  • 2 bosjes cresson (waterkers), worteltjes er vanaf
  • 3 el extra vergine olijfolie

 

aeg-mail-franska-ap4
 

Zo maak je het

Maak eerst de kruidenroom: knoflook, kruiden en crème fraîche door elkaar roeren. Koel bewaren.

 

Stoom de aardappels 40 minuten in de schil (ik stoom ze altijd, geen gedoe met water en pannen en ook nog eens heel lekker. De smaak gaat niet in het water zitten, maar blijft in de aardappel).

 

Tot zover kan alles van tevoren.
 
Oven voorverwarmen op 220 graden
 
Cresson mooi verdelen over een grote serveerschaal.
 

Aardappels tussen de handen ‘pletten/platdrukken’, ze moeten wel ‘aan elkaar blijven’, daarna in een braadslee leggen, beetje olijfolie en wat zout en peper erover en 15 minuten knapperig goudbruin laten kleuren. Eventjes iets laten afkoelen en dan op de cresson schikken.
 
Op elke aardappel een lekkere schep kruidenroom.
 
En daar bovenop een tot een roos gedraaide plak Parmaham.

 

Eet Smakelijk!

 

aeg-mail-franska-ap2

 

Door Franska

Fotografie: Fotografie Sven Benjamins, Styling: Renee Bijlsma