Woensdag Windag

 

Over een week wordt er een heel leuk boek over eten gelanceerd. Omdat ik zo gek op lekkere dingen ben, was ik er dus als de kippen bij om er even drie los te troggelen voor m’n intussen befaamde Woensdag Windag. Gesigneerd en wel. ‘Het Amsterdam Kookboek’. Van een fotograaf die ik al bijna honderd jaar ken en een culinair journaliste die iets heel bijzonders voor elkaar gekregen heeft.

 

Veel mensen weten dat ik geen Amsterdammer ben en dat ik allang weer blij ben als ik ’s avonds weer lekker thuis op het honk in Brabant zit. Maarr… ik moet natuurlijk wel toegeven dat als je een enorme verzameling aan nieuwe restaurantjes, klassieke eetadressen en vooral wereldberoemde producenten van allerlei Nederlands lekkers op een paar vierkante kilometer bij elkaar wilt zien, dan is er maar één plek… en dat is in Mokum.

 

En daar heeft Laura de Grave dus gedaan wat ze heel erg graag wilde. Ze stapte binnen bij haar favoriete adressen en zei gewoon: ‘Hoi, Ik ben Laura, mag ik hier een dag komen werken? Dan schrijf ik daar een verhaal over.’ In dit boek krijg je dus letterlijk een kijkje in de keuken van Amsterdamse top-adresjes en vind je naast recepten ook de verhalen achter die gerechten. Als je het boek doorbladert is het net alsof je bij Laura achter op de fiets bent gesprongen en over haar schouder meekijkt en meereist in haar culinaire Amsterdam.

 

Drie dus. Drie mag ik er weggeven

Hoe je kunt winnen? Gewoon even naar de Facebookpagina van Franska.nl en daar een reactie achterlaten. Schrijf daar even onder het bericht over deze Woensdag Windag waarom ik jou zou moeten kiezen als winnaar.

 

En mmm…

En voor iedereen die niet wint, of niet kan wachten tot het boek in de winkel ligt heb ik alvast een van de heerlijke recepten uit het boek. En wel dat van iets waar ik ontzettend zin in had, toen ik de foto zag: de heerlijke zachte advocaat van Kessens op de Rozengracht. Zeer smakelijk gefotografeerd door Hans de Kort (je weet wel, die ik dus al 98 jaar ken).

 

Zo maak je de advocaat:

voor 4 glazen heb je nodig:

 • ½ vanillestokje
 • 125 g eidooier* (= 7 à 8 eidooiers)
 • 125 g suiker
 • 150 g wodka (of brandewijn)
 • mespunt zout
 • ijskoud water, in een kom
 • 100 g slagroom, lobbig geklopt (voeg zelf 10 g suiker toe als de slagroom ongezoet is)
 • verse munt, ter garnering

Verdere benodigdheden:

 • roestvrijstalen schaal
 • garde
 • kernthermometer
 • 4 cocktailglazen

 


Zo maak je het

Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het zaad eruit. Doe de eidooier, suiker en wodka met het zout en de vanillezaadjes in een roestvrijstalen schaal. Roer het mengsel met een garde au bain-marie (boven een pan met kokend water) tot een temperatuur van 62 °C. Zorg dat de schaal het water niet raakt. Meet zodra de advocaat handwarm is, de temperatuur met een kernthermometer. Let op, blijf constant roeren, ook goed over de bodem!

 

Leg als de advocaat een temperatuur van precies 62 °C heeft bereikt, de roestvrijstalen schaal in de kom met ijskoud water, terwijl je af en toe doorroert. Giet de advocaat door een fijne zeef. Serveer de advocaat in een cocktailglas met wat lobbig geklopte slagroom en een takje verse munt. Lekker uitlepelen met een theelepel!

 

Advocaat op basis van verse eieren kun je in een gesteriliseerde fles zo’n 3 maanden bewaren in de koelkast. Dat komt doordat je het mengsel verhit op 62 °C en de grote hoeveelheid suiker en alcohol die zijn toegevoegd. Als je gepasteuriseerde eidooier gebruikt in plaats van verse eidooier, kun je advocaat gemakkelijk een halfjaar in de koelkast bewaren.

 

PS: Het Amsterdam Kookboek komt 1 november uit in het Nederlands en 1 december in het Engels. Dus als je nog een leuk cadeau nodig hebt voor iemand ‘overzee’ of dichterbij over de grens… dan weet je dat maar vast. Uitgeverij Brandt. ISBN 978 94 92037 69 5.

 

 

Door Franska

Fotografie advocaat: Hans de Kort. Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter