7x waarom je naar Finland zou moeten

Kun je me misschien uitleggen waarom je in hemelsnaam naar Finland op vakantie moet? Vroeg Monique me zaterdag via de app. Voor een vakantie naar Italië, Spanje, Griekenland of Frankrijk word je eigenlijk nooit ‘ter verantwoording geroepen’.

 

Maar als je het in je hoofd haalt Finland als vakantieland te kiezen, weet iedereen ineens allerlei nadelen op te sommen. Best zielig voor die Finnen. Hoewel… Misschien moeten we ons eens achter de oren krabben. Want waarom zou het toch zijn dat je in die populaire vakantielanden eigenlijk nauwelijks Finnen tegenkomt…?

 

Nou, die jongens en meisjes blijven de hele zomer lekker in hun eigen land. En wel hierom:

 

1. De rust. Het is zo heerlijk uitgestrekt en rustig. Met z’n ongeveer 188.000 meren is er echt voor iedereen wel een privéplek aan het water te vinden. Ik heb een fantastische plek. Lees het hier maar. Al trek je de hele vakantie geen kleren aan, geen hond die het zal zien… en geen mens ook. Misschien een klein vogeltje…

 

2. Het licht. De lange dagen. Het wordt maar niet donker. Zou je denken dat je geen oog dichtdoet misschien. Gekke is dat je zo veel energie van dat licht krijgt dat je ineens veel minder slaap nodig hebt. Dus… veel langere vakantie! In Zuid-Europa zijn de dagen korter dan bij ons. Hoor je nooit iemand over (mij ook pas nu voor het eerst).

 

3. De smaken. Dat lange licht maakt dat alles wat er in de zomer groeit vele malen lekkerder van smaak is dan bij ons. Alles wat groeit krijgt een enorme boost van dat licht. Dat willen die Finnen natuurlijk allemaal zelf opeten. Ooit een Finse aardbei gezien in de winkel? Die halen de vrachtwagen niet eens. Zoo lekker! Maar ook de erwtjes, de worteltjes, de aardappeltjes, bessen, frambozen, cantharellen…

 

4. De sauna. Helemaal voor jezelf alleen. Elk zomerhuisje heeft er een. Meteen aan het meer. En dan ga je niet met een abonnement een keer per maand ofzo. Nee, je gaat elke avond. Voor het eten. En een beetje Fin neemt een lekkere worst in aluminiumfolie mee om op de saunakachel te leggen. En wat koude biertjes. Je beloning na de frisse duik. Nou, fris… het water van het meer is meestal boven de twintig graden. En oh ja, hou je niet van worst? Kan bijna niet. In elke supermarkt liggen minstens dertig soorten en smaken ‘saunaworst’. Als daar niets bij zit…

 

5. De muziek. En dan hebben die Finnen ook nog eens prachtige muziekfestivals. Het Gergiev-festival in Mikkeli bijvoorbeeld begin juli, het operafestival in Savonlinna. Maar eigenlijk is de zomerperiode in heel Finland een aaneenschakeling van muziek en cultuur. Iedereen doet dan inspiratie en energie op voor die lange donkere winter.

 

6. De eetfeestjes. Eigenlijk is het ook heel moeilijk kiezen wanneer je moet gaan. Want het aardbeienseizoen is van eind juni tot eind juli. Bijna meteen gevolgd door het rivierkreeftjes-seizoen. Maar ja. Twee maanden vakantie is voor ons wat overdreven. Die Finnen pikken zelf natuurlijk wel lekker alles mee. Bergen van die lekkere rivierkreeftjes komen dan op een enorme berg dille op tafel. De dames hebben een rode jurk aan (dat hoort zo) en er wordt lekker wat bij gedronken. En geroosterde boterhammen met boter en verse dille erbij. Rivierkreeftjes zoveel je op kunt, heerlijk.

 

7. De winkels en markten. Het leuke van Finland is dat ze erg trots zijn op wat ze zelf maken en ook gek zijn op hun eigen design. Gegarandeerd dat je er dingen en kleren vindt die je nergens anders tegenkomt. En dat ook nog eens in alle soorten en maten. Ik heb al veel kleren en schoenen gescoord daar. En als ik met een auto zou zijn, zou er ook veel voor de servieskast meegaan. Alsof ik daar nog iets extra’s nodig heb… Komt goed uit dus, dat er geen auto meegaat. Enige dat ik altijd meesleep is chocola (het Finse merk Fazer) en wat stukken vacuümverpakte gerookte vis. Dat maken ze daar zo ontzettend lekker.

 

En dit al houden ze dus allemaal stiekem voor zichzelf. Maar ik weet het toevallig ook en daarom wil ik er steeds weer naartoe. En die andere 38 redenen hou ík dan weer lekker voor mezelf.

 

Näkemiin! (= tot ziens in het Fins)

Ik ga er morgen naartoe.

XF

 

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter