‘Allo, ‘allo…

Had je niet gedacht he? Met m’n Italië-afwijking. Zal ik m’n 24 favoriete adresjes in Frankrijk eens even met je delen?

 

Mailtje laatst: ‘Zeg Franska, doe je helemaal nooit iets met Frankrijk op franska.nl? Het schijnt namelijk dat daar ook veel Nederlanders naar op vakantie gaan…’

 

Als je belooft er niet met busladingen vol mensen heen gaat, verklap ik hier m’n 24 favoriete plekjes In La Douce France. In willekeurige volgorde. Ik wil echt niet kiezen.

 

1.           Arras. De prachtige grote pleinen daar. Niet in de laatste plaats omdat daar ook zo hier en daar een lekkere friettent staat. Nog best een beetje lekker ook, want smaakt hartstikke Belgisch.

 

2.           Île de Bréhat. Alleen al de rit naar de boot vanaf Pointe de l’Arcouest is adembenemend. Probeer met laag water te gaan. Is wel verder lopen naar de boot, maar zoveel mooier. Zorg dat je een camera bij je hebt en loop echt het hele eiland rond. Niet vergeten naar de Pépinière (het tuincentrum) te gaan. En naar beide vuurtorens.

 

3.           Le Tréport en vooral ook Mers–lLe es-Bains aan de overkant van de rivier. Doet mij altijd denken aan de fifties. Ik zie daar zo m’n oma rondlopen met een vriendin (lang voor ik geboren was). Geen idee of ze er ooit geweest is.

 

4.           Le Hameau de Barbaron, ik had het er al een keer over. Lees hier maar.

 

5.           Étretat. Je weet gewoon van gekkigheid niet wat je het eerst moet fotograferen als je daar het strand oploopt. Links? Rechts?

 

6.           Astier in Parijs. Echt Frans eten? Klinkt misschien gek, maar soms moet je ernaar zoeken. Zelfs in Parijs. Rue Jean Pierre Timbaud 44. En vergeet vooral niet de kaasplank te nemen! Echt doen. Zo zie je hem bijna nergens meer.

 

7.           Laguiole. In de Aubrac. Sowieso moet je daar aligot geproefd hebben. Aardappels met veel cantal en knoflook. Trekt van die heerlijke draden. Geld teveel? Dan absoluut reserveren bij Michel Bras. Souvenir kopen? Naar de Laguiole-fabriek, die ontworpen is door Philippe Starck. Gewoon lekker ouderwets gezellig eten? Hotel restaurant de l’Aubrac.

 

8.           Batz. Schattig dorpje met zoutwinvelden. En vlakbij strand’stad’ La Baule. Dat verwacht je dan eigenlijk ook niet als je zo via Batz komt….

 

9.           Céret. Precies wat je je voorstelt bij een dorpje in het zuiden van Frankrijk. Alles klopt. Picasso heeft er ook nog een jaar gewoond. Kijk maar in het museum voor moderne kunst daar.

 

10.      Domaine Haut Gléon bij Durban. Heerlijke omgeving. Verrukkelijke wijnen proeven daar. Wit, rosé, rood, allemaal even lekker. En zo in bed rollen, want er is een B&B. Goed geregeld toch?

 

11.      Nice, ooooh die markt daar! En die prachtige olijfoliewinkel Alziari, neem je een blik voor me mee? En dan bakken ze daar op de markt op grote blikken socca, van die grote ronde deegdingen, lekker zout erop en aan een tafeltje opsmikkelen. Wijntje haal je bij de bar die naast de markt zit. Vakantiegevoel!

 

12.      Trouville! De vismarkt! Is een paar jaar geleden afgebrand, maar gelukkig weer helemaal in de oude staat opgebouwd. En het leuke is dat je daar op een barkrukje aan een hoge tafel zo van de visboer kunt proeven. En met een beetje doorrijden neem je de lekkerste dingen gewoon mee naar huis. Ze zijn heel vroeg al open. En… ik ben een grote fan van Savignac. De helaas overleden tekenaar, die daar woonde. Als je langs het strand loopt, zie je allemaal posters van hem. Soort openluchtmuseum eigenlijk. Dus… strandwandeling verplicht. Let ook even op de muurschildering van Hotel Flaubert!

 

13.      Honfleur, om plaatjes te schieten, calvados te scoren, cider te proeven, maar vooral voor de boerenmarkt op zaterdag. Met een bos moestuinbloemen en de lekkerste kaasjes weer naar huis.

 

14.      Gien. Daar komt het prachtige servies vandaan. Kun je daar ook kopen. Naast de fabriek zit een winkel met ‘afgekeurd’ servies. Veel goedkoper en gewoon net zo mooi. Misschien een hobbeltje hier en daar in het aardewerk. Kniesoor. En dan doorrr naar Sancerre. Voor een glaasje Sancerre natuurlijk. En een klein crottinnetje (geitenkaasje).

 

15.      Coullioure… Al eens gezien? Zo prachtig en bijzonder. Glaasje Muscat de Rivesaltes of een Banyuls op een terrasje. De laatste is officieel de allerbeste dessertwijn voor bij chocola. In Collioure rijdt een toeristentreintje. Dit treintje is niet bepaald tuttig. Probeer maar (als je geen hoogtevrees hebt). Oh ja, en ansjovisjes kopen bij Roque, lekker souvenir voor thuis.

 

16.      Cassis. Zo’n lief dorpje in de buurt van Marseille. Eten aan het water bij de haven. Hotel nodig? Le Clos des Arômes. Kan zijn dat je vlak onder de kerkklokken ligt, maar dat is dan lokale muziek, moet je maar denken. Je zit wel lekker in het centrum.

 

17.      Narbonne. Gewoon vanwege de prachtige markthal. Heerlijk vind ik het om daar rond te struinen. Even een mand kopen voordat je naar binnen gaat en shoppen maar.

 

18.      Cap Fréhel. Zo mooi. De weg helemaal uitrijden tot je niet verder kunt. Parkeren en naar restaurant La Fauconnière. Gewoon een lekkere krab bestellen of een fruits de mer-plateau. Kun je lekker lang peuteren en peuzelen en heb je heerlijk de tijd om van het uitzicht te genieten. En lekker slapen in Erquy. Ook gezellig. Of op de camping daar vlakbij in de duinen.

 

19.      Les Sept Îles. Even kijken naar die enorme kolonie Jan van Genten die daar zit. Het is even varen, toevallig ben ik gek op varen, dus dat is alleen maar extra leuk. Je stapt op de boot in Perros-Guirec. De boot zet je ook af om een van de eilanden te bezoeken en vaart langs de prachtige roze rotsen van Ploumanach. En trouwens… je ziet niet alleen Jan van Genten. Ook papegaaiduikers en andere prachtige vogels. En zeehondjes!

 

20.      Riquewihr in de Elzas. En probeer dan te gaan als daar de wijnfeesten zijn. Dan eet je die heerlijke Tarte Flambée, die nu ineens zo hip is in allerlei restaurantjes hier in NL. En natuurlijk choucroute, heerlijke Elzas-wijn, Pretzels en die stinkkaas Munster met een schepje komijnzaad. Mmmm!

 

21.      Strassbourg. Als je toch in de Elzas bent. De Europarlementariërs willen er niet meer vergaderen, maar ik wil er best naartoe. Lekker eten bij Maison Kammerzell. Al is het alleen al vanwege die mooie ramen. En een terrasje pikken in het pittoreske La Petite France. Camera mee!

 

22.      Rixheim, ga zeker even naar net Musée du papier peint. Het behangmuseum. Mooi! En dan rij je daarna gewoon een hobbel op en stop je bij de eerste de beste Ferme Auberge om echt gezellig Elzas-boereneten te eten. Ouderwets lekker!

 

23.      Les Andelys. Langs de Seine. Moet je een keer geweest zijn om Châteu Gaillard te zien. Indrukwekkend. En als je daar toch aan het rondrijden bent, gewoon even doorkarren en naar de tuinen van Monet in Giverny. Heel vroeg gaan, anders struikel je over de toeristen.

 

24.      Cancale. Een must voor oesterliefhebbers. Vergeet vooral niet tot helemaal aan het einde van de kade door te lopen en het bochtje naar links om te gaan. Daar kun je prachtig de oesterproductie zien. Bij laag water dan. En vanaf de terrasjes daar heb je ook nog zicht op Mont Saint-Michel (heel klein, dat dan weer wel).

 

En zo kan ik nog wel een paar uur doorgaan… Ik heb nog lang niet alle hoeken en gaten en favorieten gehad, merk ik nu.

 

Zie je wel? Ik hou heus ook wel van La Douce France!

 

Bisous et bonnes vacances!

 

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter