Koude vingers aan je borsten

 

Ik vind het best ingewikkeld om een bh te kopen. 112 jaar geleden toen ik mijn eerste ging passen was m’n moeder erbij en werd ik als het ware ingewijd in het ‘vrouw-zijn’. Wel een dingetje. Want voor iemand die zo preuts is als ik, voelde het nogal intimiderend, twee grote vrouwen, die zomaar in je kleedhokje komen staan kijken en aan je gaan zitten. En dan ook nog met van die koude vingers.

 

Nou ja, m’n moeder oké, maar een vreemde…

 

Als kind van vier liep ik al de hele tijd aan m’n bikini-bovenstukje te sjorren, omdat ik niet wilde dat iemand m’n blote ‘borsten’ zag. En als we uit bad naar onze slaapkamer wilden, moesten we door de huiskamer. We woonden toen in een beetje onpraktisch ingedeelde flat. Als er visite in de huiskamer zat, wikkelde ik mezelf dus helemaal in een handdoek om maar niet bloot gezien te worden.

 

Wacht, ik dwaal af. Ik had het over de bh-winkel

 

Blijk je in zo’n bh-winkel toch ineens aan de Filistijnen overgeleverd te zijn, want de winkeljuffrouw mag volgens de bh-winkelregels zomaar naar binnen stormen. Hoogst merkwaardig. Het ‘overkomt’ je gewoon, als je gaat passen. Je hebt net je truitje en bh uit, of het gordijn gaat open en er staat een mevrouw in je hokje: ‘Lukt het’? Getsie. Alsof ik zelf niet een bh aan kan trekken. Doe ik toch thuis ook elke dag?

 

Ik leerde me daardoor zo giga snel aan- en uitkleden, dat ze er altijd te laat bij waren, die paskamerdames. Wel weer wat lastiger als je er meer dan twee meenam om te passen. Zo snel ben ik nou ook weer niet.

 

Gelukkig werd ik al jong assertief

 

Dus zei ik sindsdien meteen voordat ik ging passen: ‘ U hoeft me niet te helpen hoor, ik kom er zelf wel uit.’ Zo. Die zat. Ook weer opgelost. Enig nadeel is, dat je dan dus steeds tussendoor alles weer aan moet trekken, als je ook nog even een ander model wilt uitkiezen.

 

Heb ik ineens weer een nieuw probleem weten te bedenken

 

Intussen zou ik namelijk best eens een keer een beetje goed geholpen willen worden, want een mensch verandert van maat en model, maar hoe ga ik dat regelen? Over de preutsheid heen  stappen lukt best, vooral sinds ik in Finland ben ingewijd in de sauna-tradities. De belangrijkste vraag is nu vooral: waar vind ik iemand die er nog echt verstand van heeft? Die me aan de allerbeste bh kan helpen…

  

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska