En straks iedereen weer rollend naar huis

 

 

Ik zat steeds met m’n snufferd in de laptop

Vriend van ons vroeg een keer bij ons aan tafel: ‘Zeg, word jij nooit aangehouden? Mag dat allemaal? Jij sleept echt een complete slagerij mee’. Inderdaad! En niet alleen dat. Ook een complete kaasboer. Dozen wijn. Grote blikken vol olijfolie. En brood, gedroogde funghi porcini, cantuccini, panforte, prosecco en nog veel meer. Je moet toch wat als je allebei in de winter jarig bent? Een beetje vooruitziende blik is het halve werk. Jarenlang het verjaardagsmaal  op de valreep verzinnen, leerde me dat het handig is als ik op vakantie alvast het verjaardagsmenu bedenk en ook grotendeels regel. En zodoende dus ook bijna alles meesleep. Maar dan heb je ook wat: antipasti op z’n Toscaans met verrukkelijke salami’s en hammen van de topslager in San Quirico d’Orcia (Samuele van La bottega delle carni). Jonge, belegen en heel oude pecorino van Cugusi uit Pienza. Gewoon de lekkerste. Even doorzoeken als je in Pienza in de hoofdstraat bent, niet bij de eerste de beste winkel kaas kopen.

Daarna pici met heerlijke ragu, volgens recept van vriendin Catarina. Bij het hoofdgerecht de aardappeltjes die ik van Catarina leerde maken met salie, knoflook en rozemarijn. En na de tiramisu als verrukkelijk dessert de vin santo van haar man Adriano met cantucci uit Torrita di Siena (koop ik daar bij de slager). Panforte ben ik dit jaar helaas vergeten. Die haal ik normaal altijd op het Piazza del Campo in Siena. Kwam ik dit jaar niet aan toe. Zat steeds met m’n snufferd in de laptop, omdat Franska.nl gelanceerd moest worden. Je kunt niet alles hebben. Maar ik ga er maar even vanuit dat iedereen hier ook al rollend van naar huis gaat ;-)

 

Woordenboekje

  • Funghi porcini = eekhoorntjesbrood
  • Cantuccini (of cantucci) = koekjes met amandelen erin, die je in de vino santo doopt en dan eet
  • Panforte = een heerlijk zoet ‘brood‘ van gekonfijt fruit en amandelen, dat je in kleine reepjes eet
  • Pecorino = kaas van de pecori (schapen) die je door de Toscaanse bergen ziet wandelen
  • Pici = hele dikke pasta slierten, die eigenlijk vers met de hand gerold worden op het aanrecht, maar je kunt ze ook gedroogd kopen. Moeten wel 20 minuten koken, dan zijn ze pas al dente
  • Ragu = de Toscaanse variant van de bekende Bolognese saus. Met veel groenten en gehakt erin
  • Vin Santo = verrukkelijke zoete dessertwijn uit Toscane. (Daar zeggen ze vaak vin santo, maar ook wel vino santo)

 

P.S.
Voor vergissingen ben ik uiteraard bereikbaar via franska@franska.nl of op Facebook. Meestal krijg ik de correcties op mijn Italiaans meteen door via Christel (een vriendin die in Italië woont)

 

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs