Lekker fris, lekker pittig

 

 

Franska: Lekker voor het komende lange weekend. Pittig en fris, en lekker vooraf voor te bereiden. Hoef je niet in de keuken te staan vlak voor etenstijd. Vind ik zelf altijd heel fijn.

 

Dit heb je nodig

  • 2 rode pepers voor de bloem
  • veel ijsblokjes
  • 100 g glasnoedels
  • 8 gekookte gamba’s
  • 1 kropje lollo rosso-sla
  • halve rode ui
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes bladselderij
  • 3 takjes munt
  • 6 takjes koriander
  • sap van 1 limoen
  • 1 el rijstwijnazijn
  • 3 el vissaus (nam pla)
  • 1 tl suiker

 

Zo maak je het

De bloem:

  • Van de 2 rode pepers het topje afknippen en ze voorzichtig 6 x vanaf de punt inknippen tot een halve centimeter vanaf het steeltje.
  • In een ruime bak met veel ijsblokjes en koud water minstens een halve dag laten staan, dan krulllen de segmentjes mooi om en worden de pepers een soort bloemen.
  • Zo nodig af en toe nieuwe ijsblokjes toevoegen.

 

De salade:

  • De glasnoedels in heet water 15 minuten laten weken. Of 1 minuut in kokend water blancheren. Daarna uitlekken en af laten koelen.
  • De gamba’s in de lengte halveren en zo nodig het (zwarte) darmkanaaltje verwijderen.
  • De lollo rosso wassen en op de schaal draperen.
  • Rode ui in dunne ringen snijden.
  • Rood pepertje: eerst de pitjes eruit en dan in dunne ringetjes snijden.
  • Knoflook in heel kleine stukjes snijden.
  • Selderij en koriander in stukjes scheuren.
  • Noedels mengen met ui, knoflook, peper, selderij, koriander, limoensap, vissaus en suiker.
  • Mengsel op lollo rosso scheppen, zodat de krulletjes van de sla mooi langs de rand in het zicht blijven.
  • Garneren met toefjes munt en de rodepeperbloem.

 

Eet smakelijk!