Fouten die je ’s ochtends niet wilt maken

 

Op dag één ben ik zo unstoppable dat ik mijn werkdag keer tien zou kunnen aftikken. Maar soms krijg ik mezelf een dag later niet bij elkaar geveegd en komt er níets uit mijn handen.

Herkenbaar? Misschien ligt het aan je routine, want dit zijn zeven fouten waarmee je die productiviteit genadeloos kunt vergallen.

 

1. Sta niet vroeger op dan je lichaam leuk vindt
Zelf sta ik tegenwoordig rond zessen op omdat ik graag met een fris hoofd begin met schrijven en op dit tijdstip word ik nog niet gestoord, maar als jij gewoon niet zo’n morning person bent, dan is dit de grootste fout om te maken. Dat jij om tien uur uit je bed komt wil helemaal niet zeggen dat je minder productief bent. Speel eens een beetje met die tijden om te zien wat het beste voor je werkt.

 

2.  Begin met je eigen prioriteiten en niet met die van een ander
Ik las ooit ergens dat je inbox gevuld is met de to-do list van anderen. Wat mij betreft tellen we daar tegenwoordig ook WhatsApp bij op. Graham Allcott, schrijver van How to be a Productivity Ninja (geestig wel), hamert erop dat we de dag proactief moeten beginnen en niet reactief. Wat simpelweg betekent dat je al die input van buitenaf nog even laat voor wat het is en met je eigen plan begint.

 
Tip tussendoor: dit is waarom je maar twee keer per dag je mail wil checken.

 

3. We zeggen het nog één keer: ga douchen en kleed je aan
Voor mijn part ga je opgemaakt en met een jurk aan achter je laptop zitten, maar doe iets met jezelf. Uit onderzoek blijkt dat je productiever bent als je jezelf aankleedt. Net als dat je beter presteert als je een pak draagt.

 

4. Begin de dag met een ontbijtje
Wat dit punt betreft blijf ik gewoon in herhaling vallen, maar probeer te ontbijten. Met een gevulde maag heb je veel langer energie. Met wat proteïne en koolhydraten start je het lichaam op.

 

5. Eén ding tegelijk doen
We doen altijd alsof multitasken het hoogst haalbare doel is, maar eigenlijk help je daar alleen maar je hersenen mee om zeep. Hoe meer je tegelijk doet, hoe groter de brij in het brein. Het is zelfs zo erg dat je productiviteit met 40 procent afneemt. En dat is gewoon absurd veel. Bedenk maar eens wat het je oplevert als je dat allemaal ná elkaar doet.

 

6. Het halve werk
Het liefst gooi je die laptop in de hoek zodra je klaar bent met je werkdag, maar doe dat vooral niet. Geen plan hebben voor de volgende dag is de valkuil van het productief zijn. Neem nog even vijf minuten de tijd om een grove planning te maken en je drie belangrijkste prioriteiten op te schrijven voor de volgende dag.

 

7. De chaos het over laten nemen
Hier ga ik zelf nog weleens de mist in. Hoe chaotischer mijn werkdag, hoe minder ik gedaan krijg. Laat de chaos niet je agenda en planning overnemen. Neem ’s morgens de tijd voor je routine. Zo probeer ik elke dag te mediteren en als ik dat niet doe, dan ben ik net wat minder mezelf. Neem ’s morgens even wat tijd voor jezelf, voor je de tijd neemt voor iemand anders.

 

Bron: HuffPost

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans