Fototip voor Toscane-gangers

 

 

Hoe vaak ik al niet in de bibberkou met blote voeten in het bedauwde gras heb gestaan om de Toscaanse heuvels in de mist te fotograferen… Toscane is namelijk niet alleen de streek van mooie glooiende hellingen, dorpjes, verrukkelijk eten en de allerlekkerste wijnen (Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano bijvoorbeeld). Het heeft ook nog eens een van de meest fotogenieke landschappen van Italië. Met hier en daar zomaar een eenzame fattoria bovenop een heuvel. Vaak met een dubbele rij cipressen langs de oprijlaan. Nou ja… laan… strada biancha, wat zoveel betekent als onverharde weg. Als je er rijdt, dwarrelt er een enorme stofwolk achter je aan. Ook mooi voor de foto, trouwens. 
Met een beetje goede wil fotografeer je je hele camerageheugen vol. En je bent niet de enige. Als je onderweg van Montalcino naar Pienza rijdt, kom je langs een groep dicht op elkaar staande cipressen aan de rechterkant van de weg, waar elke toerist voor stopt, want daar móet iedereen een foto van maken. Zomaar ineens plat op de rem en de auto midden op de weg parkeren is daar geen uitzondering. Die groep cipressen staat ook zo ongeveer op elke fotokalender die je in Toscane kunt kopen. 
Hoe mooi ook, ik blijf het landschap het meest fotogeniek vinden ‘s ochtends heel vroeg, met van die prachtige nevelslierten erin. Ik kijk altijd even langs het gordijntje om te kijken of ik snel naar buiten moet.

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs.