Foodbloggers: Sonja Bakker pikt onze recepten

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Foodbloggers: Sonja Bakker pikt onze recepten.

 

 

Het account van Sonja Bakker is van Instagram gegooid, omdat ze regelmatig recepten plaatste die ze niet zelf had verzonnen, maar van andere foodbloggers had overgenomen. Soms was alleen het recept hetzelfde, soms kwam zelfs de foto sterk overeen. Eén foodblogger heeft een advocaat ingeschakeld, maar ook andere bloggers hebben over de gekopieerde recepten geklaagd.

 

Sonja Bakker heeft bakken met geld verdiend met haar dieetboeken, die ze in eigen beheer heeft uitgegeven. Door haar Sonja Bakker Methode steeg de verkoop van eierkoeken en Liga’s enorm, en mensen vielen kilo’s af door zich aan haar voorschriften te houden. Ondanks dat Sonja geen diëtiste is, en haar methode veel kritiek krijgt van onder andere het Voedingscentrum, veranderde ze door haar boeken in een landelijke bekendheid.

 

Tekst overgeschreven
De beschuldigingen zullen Sonja vast bekend voorkomen, want aan het begin van haar carrière werd ze ook beschuldigd van plagiaat. Een collega die tegelijk met Sonja de LOI-cursus tot gewichtsconsulent volgde, zei dat Sonja haar boek ‘Bereik je ideale gewicht’ had overgeschreven van haar boek ‘Afslanken en persoonlijke groei’. Ondanks dat stukken tekst exact hetzelfde waren, oordeelde de rechter dat er geen sprake was van plagiaat.

 

‘Hartverscheurend’
Nu heeft ze een legertje foodies achter zich aan, die hun eigen recepten en foto-ideeën terugzagen op het Instagram-account en de Facebook-pagina van Sonja. Silvia Ribas Dunnirvine schakelde een advocaat in om het plagiaat te stoppen en duizenden mensen meldden plagiaat. ‘Ik kon het niet geloven,’ vertelt Silvia aan RTL Boulevard. ‘Ze had ook niet één recept gestolen, maar meerdere. Eentje heeft ze zelfs drie keer gedeeld. Het is voor ons zoveel werk om te maken, en dat iemand dan net doet of het van haar is, is hartverscheurend.’

 

Insta op zwart
Het account op Instagram is nu op zwart, Facebook denkt nog na wat ze met de dieetgoeroe gaat doen. Inmiddels is de gestolen content van Facebook verwijderd. Sonja vindt het erg vervelend wat er is gebeurd, zegt ze. De recepten worden niet door Sonja zelf geplaatst, maar door een team medewerkers. ‘Met die mensen heb ik nu overleg om te kijken of er iets fout is gegaan,’ zegt ze tegen Beaumonde.

 

Bron: Beaumonde.nl, Nu.nl

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav