Maak kennis met de
vrouwelijke Rembrandt

 

Willemijn van Flowerstories werd op deze prachtige expositie in Amsterdam rondgeleid door niemand minder dan Redmond O’Hanlon…

 

‘Maria Sibylla Merian wordt ook wel de Rembrandt van de botanische kunst genoemd’, vertelt Judikje Kiers, directrice van het Amsterdam Museum en het Cromhouthuis, afgelopen tijdens de opening van de tentoonstelling: De Schatkamercollectie: ‘Werken van Maria Sibylla Merian.’ Gastspreker Redmond O’Hanlon (in levenden lijve!) doet na haar ook nog een duit in het zakje door Merian de hemel in te prijzen, niet alleen over de kwaliteit van haar werk, maar ook als vrouw in een tijd (1647-1717), waarin wetenschap en vrouwen nog niet als combinatie geaccepteerd werden.

 

De audiotour, ingesproken door deze humoristische Britse flora- en faunaschrijver, geeft het geheel een heerlijk authentiek tintje. In het hele huis, met een prachtig trappenhuis trouwens, zijn in verschillende vertrekken, waarvan sommige donker, Merians kwetsbare originele tekeningen en boeken te zien.

 

Het bloemstylistencollectief The Wunderkammer, onder meer bekend van hun jaarlijkse florale ‘shop for a week’ en hun permanente ‘shop for a museum’ in het Cromhouthuis, verzorgde de vormgeving van deze tentoonstelling. In diverse vitrines creëerden zij een sfeer die Merians levensverhaal en haar gedetailleerde tekenkunst ondersteunen. Deze stillevens van naturalia, die de rariteitenkabinetten van de achttiende eeuw zeker evenaren, wakkerden mijn verzameldrift ook weer aan, waardoor ik twee reproducties, twee bebloemde cocktails en een paar viooltjesamuses later de Herengracht weer geïnspireerd verliet.

 

Tot en met 18 juni 2017 in het Cromhouthuis, Herengracht 366 in Amsterdam, open van di t/m zo 11.00-17.00 uur, 

 

Prachtig geïllustreerd filmpje over de herdruk van het meesterwerk van Merian: Metamorphosis Insectorum Surinamensium: 

 

 

 


 
Wil je zelf ook een mooie botanische illustratie aan de muur? Via het Rijksmuseum kan dat 

 

Willemijn ter Hart-Koopal @ Flowerstories droomt van een ecologische boerderij op het platteland met een grote moes- en bloementuin. Ze blogt, is bloemenstylist en werkt voor verschillende tijdschriften, websites en evenementen. 

Portret: Marloes Bosch

Afbeeldingen Maria Sibylla Merian: Artis Bibliotheek (UVA)