O o Saint-Tropez

 

Maartje: Of je het mondainer krijgt dan in Saint-Tropez? Niet echt. Wat het lastig maakt om te weten waar je nu écht heen moet om je budget stuk te slaan – als je het dan toch doet, kun je het maar beter goed doen natuurlijk.

 

Saint-Tropez, vroeger het thuis van vele kunstenaars, tegenwoordig een van de meest mondaine stukjes Europa. Een Frans instituut, een icoon en een cliché. Het stadje, niet meer dan een dorp, is onlosmakelijk verbonden met ronkende Porsches, gouden Rolexen, enorme jachten, luxe modehuizen, Brigitte Bardot (ze is er niet geboren maar ze kwam er vaak en haar ouders hadden er een huis) en Mick Jagger trouwde er met Bianca. Precies, die legendarische bruiloft. De creativiteit en vooral het succes hangt er in de lucht en als je toch in Frankrijk bent, moet je het stadje eigenlijk even aan doen.

 
Hoewel de Côte d’Azur en de Provence vooral lonken tijdens de zomervakantie, zou je er eigenlijk in het laagseizoen heen moeten, begin april of eind oktober. De temperatuur ligt dan rond de twintig graden en soms wordt zelfs de 25 graden gehaald, het is er lang niet zo druk en traditiegetrouw wordt het laatste weekend van oktober een braderie gehouden waar alle winkeliers hun waar met 50% tot 70% korting verkopen, voor ze hun deuren voor de winter sluiten. De rest van het seizoen (vanaf april) is de zaterdagmarkt op het centrale plein niet te missen. Scoor vooral de typisch voor Zuid-Frankrijk gekleurde, gestreepte handdoeken voor een tientje. En de bekende Tarte tropézienne, een soort puddingbroodje in taartvorm.

 
Maar waar ga je zitten voor een hapje en een drankje? Voor Saint-Tropez geldt: eigenlijk gaat het er hier, zoals het geval is bij de meeste Franse stadjes aan de Côte d’Azur, niet om waar je zit, maar dát je ergens zit. Plekje? Doen. Omdat dat natuurlijk een tip is waar je geen bal aan hebt een paar favorieten in en rond Saint-Tropez:

 

 

 

Le Club 55,
Deze strandtent is een begrip en ze maken het steeds weer waar. Ook (of juist) een aanrader in het laagseizoen: stukken minder druk waardoor je niet hoeft te bedelen om een tafeltje, wel zo fijn. Wel even bellen of ze open zijn. Op zaterdag en zondag worden de chansons live gezonden.

 

 

Tigrr.
Een buitenbar waarvoor je een stukje de berg op moet, net buiten het stadscentrum. Even klimmen, dwars door Hôtel Ermitage lopen en buiten een plek zoeken met zicht op de mooiste zonsondergang van Saint-Tropez.

 

 

La Sauvageonne.
Ook een strandtent en net als Club 55 net buiten de stad. Officieel is het hier Ramatuelle, kniesoor die erop let. La Sauvageonne een aanrader voor een (weekend)avond uit, van een vroeg diner tot een laat danspasje.

 

 

Pizza Bruno.
Eigenlijk is het uit den boze natuurlijk, pizza in Frankrijk. Maar het piepkleine Pizza Bruno is een van de weinige een tikkeltje hippe restaurants van Saint-Tropez en oprecht een aanrader.

 

 

Indie Beach.
Een kleine zeven minuten met de auto vanaf Saint-Tropez is Indie Beach mijn nieuwe favoriete strandadres in de omgeving. Laagdrempelig en heerlijk tafelen. Oké, nog ééntje: La Plage Des Jumeaux – ook heerlijk op het strand als je toch in de buurt bent.

 

 

La Pesquière.
Dit restaurant is een verademing tussen alle glitter en glamour.

 

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.