Burn-out-babe

 

 

Beatrijs: Ik vind Sophie Hilbrand dus leuk. Lekker nuchter. Niet te opgepoetst. Gewoon een leuk wijf. Maar Sophie ligt een beetje in de mentale kreukels. Al eerder had ze een heftige burn-out (kan die ook niet-heftig zijn, dan?) en nu zit ze weer op het randje. Ja, en je bent dus geen tv-maker als je daar dan geen programma over maakt.

 

Sophie legt zichzelf in Sophie in de mentale kreukels aardig bloot, en gaat op zoek naar allerlei therapieën die haar zouden kunnen helpen tegen een burn-out. Zo mindfulnesst ze er elke dag een kwartier stevig op los – ja, dat is ironisch. En bezocht ze biodanza.
Meine gute, ik ben best voor een dansje te porren, maar dít… Ik kreeg al mentale kreukels als ik ernaar kéék. Met allemaal volwassenen hand in hand in een kring rondjes dansen, zodat je, volgens de oerlieve begeleidster ‘naar een staat van ontspanning gaat.’ Nou, als ik één ding niet ontspannend vind, is het om met allemaal vreemde mensen in een kring, zweterige handjes vast te houden en samen rond te huppelen. Hoewel dat dan wel weer leuk in het thema van deze week past, nietwaar Alexander Pechtold en Wouter Koolmees?
Maar goed, ieder zijn meug.

 

Meine gute, ik kreeg al mentale kreukels als ik ernaar kéék

 

Sophie spreekt ook de Shrink des Vaderlands, Bram Bakker, en andere BN’ers die maar íets met een burn-out te maken hebben gehad. En dat zijn er veel. Half BN-Nederland komt voorbij om zijn burn-out-periode toe te geven. Toegeven ja, want het blijkt nog steeds taboe. Johnny de Mol, Anita Witzier, Sander Lantinga en Brigitte Kaandorp helpen Sophie mee met de algehele acceptatie.

 

Want dat die nodig is, blijkt maar weer uit een net verschenen interview met een hoogst genuanceerde persoonlijkheid. Bassie. Hij zei: ‘Burn-outs bestaan niet, joh. Lekker op je reet zitten met je uitkerinkje zul je bedoelen.’
De clown maakte geen grap.
Lieve Bassie, ga maar lekker even de binnenkant van je ogen bekijken.

 

P.S. Hoogleraar psychologie Dirk de Wachter zei in Sophies programma iets raaks: ‘De kunst van het leven is het ongelukkig zijn. Er zou heel veel opgelost worden als mensen gewoon ongelukkig kunnen zijn. En elkaar ook daarin te kunnen vinden. Het mooie aan het ongelukkig zijn is namelijk dat we daar anderen voor nodig hebben.’ Vond ik mooi.

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.