Floortje naar het einde van de wereld

Zat je gisteren ook op het puntje van je stoel te kijken naar het televisieprogramma van Floortje Dessing? Wat zou ik graag een keer met haar mee op reis willen.

 

Floortje was dit keer echt onderweg naar het einde van de wereld. Vanuit het uiterste zuidelijke puntje van Chili vloog ze naar de Falklands, een behoorlijk geïsoleerde eilandengroep. Daarna was het nog drie dagen varen naar het eiland South Georgia. Van deur tot deur was Floortje twee weken onderweg om in het plaatsje Grytviken te komen.
 
Het was weer een bijzonder interview. Sarah, die er al jaren woont, had na een ongelukkige jeugd besloten om de liefde van haar leven achterna te reizen die al op South Georgia werkte. Toen is ze maar gebleven. Er is daar werkelijk helemaal niks, buiten een verlaten walvisoliefabriek. Zo af en toe komt er een boot met toeristen langs die na een paar dagen weer vertrekt.
 
Wat bezielt iemand om op zo’n verlaten oord te willen wonen en werken? Waar je vaak ook volledig zelfvoorzienend moet zijn. Er is geen supermarkt of bioscoop, laat staan een HEMA. Vrienden en familie wonen lichtjaren verder en je bent volledig op jezelf aangewezen.
 
Toch zijn de hoofdpersonen in Floortjes programma altijd heel gelukkig op de plek waar ze leven. Ze laten vaak al hun bezittingen en comfortabele leven achter. Hun omgeving vindt het ook niet altijd fijn dat ze vertrekken. Want als je zo afgelegen woont is een reis terug naar waar je vandaan kwam vaak uitzonderlijk ingewikkeld en duur.
 

Soms maakt een gebeurtenis in je leven dat je ervoor kiest om je droom achterna te gaan. Zoals Robyn, die na een ernstige ziekte met haar man naar Maatsuykereiland vertrok om daar als vuurtorenwachter te werken. Toen ze weer beter was, vergat ze al haar angst en vertrok ze gewoon. Hoe gaaf is dat?
 
Herinner je je die aflevering over de Russische Gennadiy nog? Hij woont in een soort maanlandschap in een geïsoleerde uithoek in Siberië. Zijn droom ging in vervulling toen hij als ranger in dit gebied mocht gaan werken. Een magische plek waar stapels slagtanden van mammoeten verspreid liggen, duizenden jaren oud. Ongelofelijk toch? Zo’n dier heeft daar dus over die vlakte gelopen. Het lijkt er wel een openluchtmuseum. Geweldig hoe die man in het leven stond, zo relaxed. Hij was echt wel op de hoogte van wat er in de wereld gebeurde, maar hij vond het heerlijk om zo afgelegen te wonen.
 
En eerlijk is eerlijk, als het je lukt om met zo weinig middelen een fijn leven te hebben, zonder stress, middenin de natuur, dan snap ik Sarah op South Georgia wel als ze zegt: ‘Als ik deze plek verlaat, kom ik nooit meer terug.’ 
 
Kijken en genieten dus, volgende week is er weer een nieuwe aflevering van Floortje naar het einde van de wereld.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit