Fietsen is gevaarlijker dan autorijden

 

Autorijden is eng en gaat te hard, fietsen is lief en veilig. Tenminste, dat denken we. Maar nu blijkt dat fietsen toch echt gevaarlijker is dan autorijden.

 

Vorig jaar zijn er meer fietsers dan inzittenden van een auto omgekomen in het verkeer. Met name ouderen op de fiets of mensen op een e-bike blijken de slachtoffers te zijn. Een e-bike is een fiets die een stuk harder gaat dan dat jij trapt. Op zich handig voor als je ergens een heuvel op moet klimmen, maar het ding kan ook vrij onvoorspelbaar zijn. Zo ga je weleens een stuk harder dan dat je eigenlijk wilt. En het ding rijdt zó 30 kilometer per uur, wat sneller is dan een snorfiets of sommige scooters. Voor een e-bike heb je geen speciaal rijbewijs nodig, wat het juist zo gevaarlijk maakt. Iedereen mag en kan er gewoon op. Dat is te merken aan de cijfers: ruim een kwart van de fietsslachtoffers zat op een e-bike.

 

Van alle verkeersslachtoffers waren 206 personen fietsers en 201 personen inzittenden van een auto. In totaal kwamen er 613 mensen om in het verkeer. Tweederde van de fietsers die om het leven kwam, was 65 jaar of ouder. Daarnaast kwamen er meer mannen om dan vrouwen in het verkeer, in welke leeftijdcategorie dan ook. Juist omdat ouderen vaker e-bikes gebruiken om harder te kunnen fietsen, zijn er meer slachtoffers in deze leeftijdscategorie.

 

Qua provincies zijn er ook opvallende feiten: zo vielen de meeste verkeersslachtoffers in Noord-Brabant. De minste slachtoffers vielen in Flevoland, Drenthe en Zeeland. Wat ons betreft mogen die e-bikes er gauw weer uit, want brrrr, die dingen lijken zo onschuldig, maar zijn gevaarlijker dan je denkt. Laten we zo snel mogelijk allemaal leren hoe we zo veilig mogelijk met die dingen om kunnen gaan. Of gewoon weer lekker ouderwets doen en teruggaan naar je-weet-wel, die hele saaie, duffe, gewóne fiets.

 

 

Door: redactie franska.nl