Fiets voor Alzheimer

 

Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben een vorm van dementie en daar moeten we heel snel iets aan doen.

 

 

Heel bijzonder vind ik het als mensen de wereld vooruit proberen te helpen met mooie initiatieven. Dus toen ik dit mailtje binnenkreeg, bedacht ik me dat ik dit verhaal even over het voetlicht wilde brengen. 

 

Het gaat over 2bike4alzheimer. Ken je het? Ik eerst nog niet, maar blijkbaar zijn ze dit jaar al bezig met de zevende editie. Wat het is? Mensen kunnen zich in groepjes van 4-12 personen aanmelden om daarmee vijf etappes van 80 kilometer te fietsen in 24 uur. Het geld dat wordt opgehaald tijdens het event zal worden besteed aan meer onderzoek over dementie – want helaas is genezing hiervan nog steeds niet mogelijk. 

 

Alles aan dit event is verbonden aan Alzheimer. Zo fiets je ’s nachts om te ervaren wat mensen met dementie en hun dierbaren meemaken: het kwijtraken van een dag- en nachtritme. Daarnaast heeft de route vijf etappes, die vormen samen een vergeet-mij-nietje: het symbool voor een toekomst zonder dementie.

 

Het onderzoek dat geholpen wordt tijdens deze editie van 2bike4alzheimer is onderzoek naar de relatie tussen depressie en risico op dementie. Onderzoek toont namelijk aan dat de twee verbonden zijn maar er is niet genoeg bekend over de onderliggende mechanismen in de hersenen die hieraan bijdragen.

 

Het event vindt plaats op zaterdag 22 en zondag 23 september 2018. Ben je geen sporter? Geen probleem, rondom het fietsen komt er een heel festival met lekkere foodtrucks en leuk entertainment. Ook kun je sponsor worden van een van de teams om daarmee direct een bijdrage te leveren aan het onderzoek.  

 

Een fantastisch mooi initiatief vind ik het. Niemand in mijn familie heeft gelukkig Alzheimer of dementie, maar dat maakt niet uit. Het is een verschrikkelijke ziekte, en ik wil graag mijn steentje bijdragen om te helpen. Ik ben stiekem al aan het kijken of ik een groepje kan samenstellen om mee te fietsen, ook al ben ik totaal geen fietser. Maar ja, wie A zegt, moet ook B zeggen. Vind je niet?

 

 

 

Door: Danique van Leewenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam