Femicide: hier kan het niet vaak genoeg over gaan

 

Helaas staat Nederland hoog op de Europese lijst met het aantal vrouwenmoorden. Hoog tijd dat we het daar eens wat vaker over hebben.

 

Vorige week schreef ik over Jamie Vaes, de ex-vriendin van rapper Lil Kleine. Zij stond in de rechtbank tegenover haar ex-vriend die ervan verdacht wordt dat hij haar mishandeld heeft. Dat werd pijnlijk duidelijk toen er via het roddelkanaal van Yvonne Coldewijer een video opdook waarin te zien was dat de rapper het hoofd van Jamie tussen het portier en de auto klemt. Meer bewijs is niet nodig, zou je zeggen.

 

Op Facebook reageerde iemand met de opmerking waarom het hier nu alweer over ging. Waarop iemand anders vond dat het hier nooit genoeg over kan gaan, en daar ben ik het helemaal mee eens.

 

Mishandeling van vrouwen komt veel vaker voor dan je denkt en het kan soms zelfs leiden tot erger. Wist je dat er in Nederland gemiddeld iedere acht dagen een vrouw wordt vermoord? Dat zijn 43 vrouwen per jaar. Cijfers waar je het koud van krijgt. In de meeste zaken gaat het dan om de dood van een vrouw die door haar ex-partner van het leven is beroofd. Omdat ze niet deed wat hij wilde, omdat ze niet meer bij hem wilde zijn. Helaas is een man dan in extreme gevallen in staat om het allerergste te doen, met als onderliggende gedachte dat als hij haar niet mag hebben, niemand dat mag.

 

In de pers staat er dan in een berichtje dat het gaat om een conflict in de relationele sfeer, een familiedrama, een gezinsdrama of eerwraak. Vervolgens halen we onze schouders weer op en gaan over tot de orde van de dag. Terwijl deze vrouwenmoord misschien wel voorkomen had kunnen worden als het slachtoffer eerder gehoord was bij een stille schreeuw om hulp. Als er beter was geluisterd bij een aangifte van huiselijk geweld – als een vrouw die bedreigd wordt het al aandurft om naar de politie te stappen.

 

Dus dat ik weer over Jamie Vaes schreef had niets te maken met haar status als influencer, maar wel met het feit dat ze aandurfde om het geweld tegen haar eindelijk te laten stoppen. Hoe ze dat deed vond ik niet zo belangrijk, maar wel dat ze dat deed. Het kan inderdaad niet vaak genoeg gaan over geweld tegen vrouwen. Want iedere blauwe plek is er een teveel.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit