Kunnen we eindelijk ophouden met het fatshamen van Amalia?

 

Waarom gaat het toch altijd over het gewicht van de kroonprinses? Wordt het niet eens tijd om zelf in de spiegel te kijken?

 

Al zolang ik me kan herinneren is het gewicht van Amalia een onderwerp. Als klein hummeltje vond men het al nodig om daar nare opmerkingen over te maken en nu ze een volwassen jonge vrouw is lijkt het hek helemaal van de dam. Blijkbaar vindt een deel van de Nederlanders dat ze te dik is en zijn er mensen die het nodig vinden om daar publiekelijk kwetsende opmerkingen over te maken.

 

Deze toetsenbordterroristen doen dat anoniem zodat wij niet kunnen zien wie ze zijn. Misschien is je buurvrouw of die aardige collega wel een van hen. Ik heb een voorbeeldje van Twitter gehaald om je te laten zien hoe ze tekeer kunnen gaan.

 

Deze Rocky met zijn of haar ongezouten mening is een twitterheld. Lekker ongezien gal spuien over een jonge vrouw die zich niet kan verweren. Sorry hoor, maar wat een sneu figuur ben je dan…

 

 

En niet alleen Twitter zit er vol mee, ook op ons eigen platform is een groepje lezeressen op zijn zachtst gezegd buitengewoon onaardig. Ik vraag me dan altijd af wat iemand beweegt om een artikel over Amalia te lezen en vervolgens een kwetsend bericht te tikken. Denk je dan niet heel even na of je wel op de verzendknop zal drukken? Dat je toch nog even die regels naleest en denkt: nou, misschien moet ik dit maar niet doen?

 

Iedereen is toch jong geweest en we hebben ons toch allemaal onzeker gevoeld over wat anderen van ons vonden? Bovendien heeft Amalia er niet voor gekozen om kroonprinses te worden. Ze heeft er ook niet voor gekozen om bedreigd te worden waardoor ze geen stap onbevangen buiten de deur kan zetten. Waarschijnlijk heeft ze er ook niet voor gekozen om een maatje meer te dragen. Of misschien juist wel. Omdat ze geen zin heeft om aan een schoonheidsideaal van maatje 36 te voldoen. Good for her!

 

Hoe zou jij je voelen als je op het plein staat en wildvreemde mensen zeggen gewoon hardop tegen je dat je dik en lelijk bent? Enig idee? Wordt het daarom niet eens hoog tijd dat we stoppen met het fatshamen van prinses Amalia?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit